Ctgb laat vier nieuwe middelen toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft woensdag besloten vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten. Het gaat om de fungiciden Praktis en Micro Special Liquid en de herbiciden Arnold en Clyde FX.

Ctgb+laat+vier+nieuwe+middelen+toe
© Han Reindsen

Het schimmelbestrijdingsmiddel Praktis wordt toegelaten in de teelt van wintertarwe. Het fungicide Arnold mag worden gebruikt in de teelt van wintertarwe en wintergerst. Het schimmelbestrijdingsmiddel Micro Special Liquid mag worden ingezet in de teelt van bieten en de onbedekte teelt van pitvruchten, druif, perzik, meloen en rozen.

Het herbicide Clyde FX mag worden toegepast na opkomst in de teelt van wintertarwe, wintergerst, winterrogge en triticale ter bestrijding van kleefkruid en vogelmuur. De toelating van de middelen Challenge, NeemAzal-T/S, Previcur Energy, Kudos en Sivanto Prima is uitgebreid.


Uitbreidingen

Challenge mag nu ook worden toegepast als onkruidbestrijder in de teelt van veldboon, vlas, pastinaak, plantui, zilverui, picklers, sjalotten, knoflook, dille, koriander, peterselie, karwijzaad en zonnebloemen.


Voor het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel NeemAzal-T/S wordt de toelating uitgebreid met de teelt van aardappel, appel, druif en spinazie-achtigen. Maar ook voor steenvruchten, bessen, braam- en framboosachtigen, vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare schil, ui-achtigen met uitzondering van zaaiui, asperge, prei en aromatische kruidgewassen met uitzondering van bieslook.


Previcur Energy

Previcur Energy is toegelaten als schimmelbestrijder in de teelt van spinazie, vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare schil, aubergine, tomaat, bloembol- en bloemknolgewassen met uitzondering van lelie en grofbollige narcies, lelie en narcis. De aanvraag tot uitbreiding met lelie, alleen voor export van deze fungicide, is afgewezen door het Ctgb.

De groeiregulator Kudos mag nu ook worden ingezet in teelten van bloemisterijgewassen, klimplanten, sierheesters inclusief rozen, bos- en haagplantsoen, vruchtbomen en struiken en in de vaste plantenteelt. Sivanto Prime heeft nu ook een toelating als insecticide in aardappel, peer, droog te oogsten erwten en droog te oogsten bonen, met uitzondering van sojaboon, veldboon, boon met en zonder peul inclusief edamame, erwt met en zonder peul en koolgewassen met uitzondering van Chinese kool.


Wijzigingen en intrekkingen

Voor het herbicide Goltix Super en de insecticide Sivanto prime is het gebruiksvoorschrift gewijzigd. Voor de middelen Benecura onkruid- en mosdoder, Imex-glyfosaat 3, Quadri MiQro Mano en MiQro Renodes N is de toelating ingetrokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer