John Koeleman: 'VKA gaat met vier kringlopen werken'

Vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) gaat als lerend netwerk voor de landbouw een nieuwe fase in. Voorzitter John Koeleman vertelt dat VKA voortaan werkt met vier kringlopen.

John+Koeleman%3A+%27VKA+gaat+met+vier+kringlopen+werken%27
© VKA

Waar lag de focus van VKA?

'Binnen VKA werken sinds 2014 ruim driehonderd melkveehouders in dertig studiegroepen aan het verbeteren van hun bedrijfsresultaten en het reduceren van mineralenverliezen. Eerst in projecten, sinds 2020 zijn we een zelfstandige vereniging.

Je ziet dat alle deelnemers op alle fronten beter zijn gaan scoren

John Koeleman, voorzitter VKA

'De deelnemers hebben kennis opgedaan over efficiënte mineralenbenutting en namen maatregelen om de bodemvruchtbaarheid en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Daarbij zijn ze ondersteund door onze partners provincie Gelderland, Vitens, LTO Noord, Countus, waterschap Rijn en IJssel, ForFarmers, Eurofins, Rabobank en Achterhoek Ambassadeurs.'


Wat is tot nu toe bereikt?

'Je ziet dat alle deelnemers op alle fronten beter scoren. Ze produceren bijvoorbeeld minder ammoniakuitstoot per hectare en minder CO2-uitstoot per liter melk. Ondanks droge jaren zijn er hogere opbrengsten gerealiseerd en is er minder kunstmest gebruikt. Ook is er sprake van meer weidegang, een hogere melkproductie en sinds enige jaren een zekere mate van extensivering.'


Wat komt er nu bij?

'We gaan straks met vier kringlopen werken. Naast de kringlopen 'ecologie' en 'rendement' gaan we ook aan de slag met de kringloop 'vernieuwend ondernemen' en de kringloop 'verbinding met de maatschappij'. Dat zijn thema's die je niet oplost door het beter te doen maar door het anders te doen.'


Wat willen jullie daarmee bereiken?

'Het is een zoektocht naar wat er nog anders kan en wat het op kan leveren. Waardering van maatschappij en omgeving, bestaansrecht maar zeker ook een extra bron van inkomsten.'


Jullie hebben driehonderd leden. Kunnen er nog meer bij?

'Graag. We zijn op zoek naar jonge ondernemers die hun laatste jaar MAS of HAS afronden en nog aan het begin van hun ondernemerschap staan. Bij ons kunnen ze voor 300 euro per jaar verder leren en de verbinding en inspiratie vinden bij collega's en partnerbedrijven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer