Proefveld sorghum geeft hoopvolle opbrengst

Een proefveld met diverse rassen sorghum in het Friese Vegelinsoord is vorige week geoogst. Het project 'Vruchtbare Kringloop Noord Nederland' wil aantonen dat sorghum als alternatief voor snijmais zeker toekomst heeft in het noorden van Nederland.

Projectleider Dirk Johan Feenstra van LTO Noord kijkt tevreden rond over het stuk land dat aan het begin van de zomer is ingezaaid. 'Voor een buitenstaander ziet het er misschien wat rommelig uit, maar als proefveld is het perfect. Je ziet grote verschillen in de diverse rassen wat betreft groei', zegt hij.

'Er staat een ras dat erg hoog is geworden, maar nog niet helemaal rijp is nu, terwijl daarnaast een ras staat dat wel goed in de korrel zit. Er zijn ook rassen die slecht zijn opgekomen. Kortom, de verschillen zijn groot en dat wil je ook graag zien bij een dergelijke proef.'


Meteen beregenen

De zomer van 2020 was volgens Feenstra voor sorghum een pittig seizoen. 'We hebben het gewas gezaaid in een erg droge periode, dus we moesten vrijwel meteen beregenen om het zaadje te laten kiemen', zegt hij.

'Ondanks het feit dat sorghum bekendstaat als een gewas dat beter tegen warmte kan dan de meeste snijmais, zijn bij bepaalde rassen de resultaten tijdens deze proef gewoon slecht. Die trekken de combinatie van droogte en veengrond blijkbaar niet. Maar goed, daarvoor doen we ook deze proef. Gezien de resultaten en de opbrengst zie ik echt wel toekomst voor sorghum in Noord-Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer