Meer VEM bij roterend standweiden

Bij roterend standweiden bevat vers gras gemiddeld 20 VEM meer vergeleken met omweiden en stripgrazen. Dat blijkt uit onderzoek van 457 versgrasmonsters op twaalf melkveebedrijven.

Meer+VEM+bij+roterend+standweiden
© Twan Wiermans

Roterend standweiden wordt ook wel Nieuw Nederlands Weiden genoemd. Bij dit systeem verdeel je een weideblok in zes gelijke percelen. Elke dag grazen de koeien op een ander perceel en na zes dagen zijn ze weer terug op het eerste perceel.

Bij een proef in 2020 op twaalf bedrijven met verschillende beweidingssystemen, kwam roterend standweiden als beste uit de bus als het gaat om de VEM-waarde van het verse gras gedurende het groeiseizoen. Die was gemiddeld namelijk 20 VEM hoger.

Dit komt doordat koeien bij dit systeem een constante hoeveelheid gras aangeboden krijgen. Elke dag krijgen ze een ander perceel en het gras is korter en jonger vergeleken met bijvoorbeeld omweiden en stripgrazen.


Meer suiker

Uit het onderzoek bleek verder dat vers gras met een laag ruweiwitgehalte meestal meer suikers bevat. Volgens ruwvoeradviseur Mark de Beer van Groeikracht bevestigt dit een veelgehoorde uitspraak: 'Waar eiwit zit, komt geen suiker.'

Wel opvallend vond hij de grote spreiding in ruweiwit- en suikergehalte op hetzelfde moment van het jaar. 'Het groeistadium, de botanische samenstelling, vocht en bemesting hebben hier veel invloed op.'

Ook zonuren hebben een duidelijk effect. Het suikergehalte om 18 uur is gemiddeld zo'n 50 gram per kilo droge stof hoger dan om 6 uur 's ochtends.


Minder eiwitaanvulling

Het wekelijks analyseren van het verse gras hielp de twaalf melkveehouders om scherper te voeren en het gras beter te benutten. 'Veel boeren stuurden op minder eiwitaanvulling in het basisrantsoen', legt De Beer uit. 'En dat zorgde voor een lager ureum.'

Vers gras analyseren is volgens de Groeikracht-adviseur een goed instrument om de kostprijs te verlagen. 'Met de huidige prijzen voor soja en kunstmest, maar ook met het oog op de klimaatdoelstelling waar de sector voor staat, kun je met die analyses nog korter op de bal spelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer