Project 'Grip op gras' wil naar verdubbeling opname vers gras

Binnen het project 'Grip op gras' van stichting Weidegang gaan vijfhonderd melkveehouders aan de slag om de opname van vers gras te optimaliseren. Dit is volgens de initiatiefnemers interessant, want het drukt de rantsoenkosten. Met een weidecoach wordt geprobeerd om de grasopname te verdubbelen.

Project+%27Grip+op+gras%27+wil+naar+verdubbeling+opname+vers+gras
© De Heus

De stichting is hiervoor op zoek naar ambitieuze boeren die streven naar een hogere drogestofopname van vers gras. Zoals de naam van de stichting doet vermoeden, gaat het daarbij om het verbeteren van de weidegang en zo meer potentieel gras te benutten. Daarbij denken de initiatiefnemers aan een verdubbeling van de versgrasopname.

'De drogestofopname van vers gras varieert van 1 tot wel 15 kilo per koe per dag. Dat betekent dat er nog veel te winnen valt bij de opname', zegt Kees-Jaap Hin van stichting Weidegang. In de afgelopen jaren heeft de projectleider zich vooral ingezet om meer koeien in de wei te krijgen. 'Nu kijken we verder: hoe krijgen we meer gras in de koeien als ze toch buiten lopen om ook meer ruw eiwit uit vers gras in het rantsoen te krijgen?'


Koe verleiden

'Hoe groter de oppervlakte van het areaal gras, hoe meer kilo's droge stof er per koe beschikbaar zijn. Start vroeg in het voorjaar met weiden in plaats van na twee sneden.' Zo geeft Albert-Jan Bos, weidecoach en adviseur bij DLV Advies, twee voorbeelden van adviezen die hij veehouders meegeeft. 'Het is de kunst om een koe te verleiden om meer gras op te nemen. Prop ze niet vol met winterrantsoen voordat ze naar buiten gaan.'


Bos ziet in de praktijk dat vaak jarenlang hetzelfde stramien van beweiden wordt toegepast: 'Het is een manier van werken waar een veehouder zich prettig bij voelt. Daar willen we op doorborduren. Wat er gaat veranderen, moet wel bij de persoon passen. Daarom stellen we in het project de vraag: kan het meer en kan het beter? Daarbij helpen we op een nieuwe manier naar de dagelijkse praktijk te kijken.'


Economisch voordeel

'Meer vers gras in de koe is vooral economisch interessant. Je hoeft immers minder eiwit bij te voeren en daarmee daalt direct de rantsoenprijs. Meer gras uit de weide halen betekent ook minder mest uitrijden en minder maaien. Dus ook minder ammoniakemissie', vervolgt de DLV-man.

Behalve boekhoudkundige voordelen zijn er volgens Bos ook maatschappelijke redenen om meer uit eigen weidegang te halen. 'Burgers zien graag koeien in de wei. Je draagt dus bij aan de waardering van de landbouw. Voor het verminderen van broeikasgassen en het streven naar een gesloten kringloop spelen graslandmanagment en weiden ook een cruciale rol.'


Aanmelden

Veehouders die mee willen doen aan het project 'Grip op gras', kunnen zich aanmelden via de website van stichting Weidegang. Volgens Hin kan ieder melkveebedrijf meedoen. 'De enige voorwaarde is dat veehouders bereid moeten zijn kengetallen en cijfers te delen plus een graslandgebruikskalender willen bijhouden.'

Het voor de melkveehouder kosteloze project duurt twee jaar en start komend najaar, zodat in de winter plannen kunnen worden gemaakt. 'Zo kunnen we rustig naar het nieuwe weideseizoen toewerken', zegt Hin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer