Vraag naar gras fors geslonken

Na een royale eerste snede hebben veel veehouders de kuilplaten een heel eind vol. Afgelopen week werd veel gras aangeboden, vaak op stam. Vraag is er nog nauwelijks. Veel veehouders wachten met de handel tot het najaar. Anders is het in het watersnoodgebied in Limburg. Onduidelijk is wat water doet met de kwaliteit en de smaak.

Vraag+naar+gras+fors+geslonken
© Koen van WIjk

Het is nu rustig op de grasmarkt, signaleert een woordvoerder van Van Vulpen Veevoeders. 'Iedereen is deze zomer vooral met de winning van het eigen voer bezig. Als dit grotendeels binnen is, wordt de balans opgemaakt en wordt duidelijk of er kooplust is en hoeveel wordt aangeboden. Vraag is er nauwelijks.' Een prijs is moeilijk te noemen. 'Iedere partij is anders. De prijs is onder meer afhankelijk van het transport en de voederwaarde.'

Toch hebben heel wat bedrijven hooi en gras in de aanbieding, zo blijkt op handelssites en facebookpagina's voor de handel in ruwvoer. Zeker in de afgelopen zomerse week werd veel gras direct vanaf het land verkocht. Aanbod is er genoeg, vraag niet. De prijzen liggen hierdoor duidelijk lager dan vorig jaar.

'Het gras wordt soms ook voordelig aangeboden', vertelt Leo Heijdra van AgruniekRijnvallei. Hij durft er ook geen prijs aan te hangen, vanwege de variatie. 'Daarnaast is er al veel paardenhooi verkocht. Dit komt mede door de hoge opbrengsten en het redelijk grove gewas van begin juni.'


Dramatische situatie in Limburg

In delen van Limburg en de uiterwaarden is de situatie op de percelen dramatisch. Hier moeten de gewassen, waaronder ook het gras, worden afgevoerd. De Maas heeft verontreinigd slib achtergelaten. De LLTB adviseert ondernemers daarom goed te kijken naar eventuele verontreinigingen.

Eenzelfde ervaring heeft Johan Absil, adviseur Melkveehouderij bij Voergroep Zuid. 'Ondernemers zijn nu bezig met het herstellen van de schade. Als de grond straks draagkrachtig is, wordt het maaien en afvoeren. Vooral op plaatsen waar het water moet bezinken. Het is ook niet duidelijk wat de overstromingen doen met bijvoorbeeld de smaak van het gras.'

Bij een klant van Absil heeft niet alleen de stal, maar ook de kuil onder water gestaan. Hier wordt gekeken wat dit doet met het kuilgras en de maiskuil. 'Binnenkort wordt de kuil opengemaakt om de schade te zien. Het is niet duidelijk in hoeverre het water de kuil in is getrokken en wat dit betekent', zegt de adviseur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer