Zeer vroege boost met kunstmest geeft gras extra groei

Een medewerker van Unicom Oost spoot dinsdag vloeibare kunstmest op het perceel van melkveebedrijf Bloemen in Nieuw Heeten. Op dit bedrijf is in totaal 22 hectare bemest met NTS 25+5 (S). De meststof bevat per 100 kilo 25 kilo stikstof en 12,5 kilo van de zwavelmeststof SO3.

Zeer+vroege+boost+met+kunstmest+geeft+gras+extra+groei
© Ruben Meijerink

Het loonbedrijf is al sinds 1 februari bezig met deze kunstmest. Deze week was de eerste drukke week voor vloeibare kunstmest. Het geringe percentage nitraat in de meststof wordt direct opgenomen door de plant en de stikstof in ammonium en ureum spoelt niet uit.

De hogere percelen zijn al vanaf begin februari goed te doen, op sommige plekken was het aanvankelijk nog te nat. Ook bij melkveebedrijf Bloemen werd in twee keer bemest. 'Enkele hoekjes waren de eerste keer nog wat te nat. De tweede keer ging het goed', zegt melkveehouder Melvin Bloemen.


Kort maaien voor veel eiwit

Het Overijsselse bedrijf past al twee tot drie jaar vloeibare kunstmest toe voor de eerste snede, op een later moment gevolgd door drijfmest met de zodebemester. 'Dit bevalt prima. We willen de eerste en tweede snede kort maaien, zodat veel eiwit van het land komt. Dat gaat goed met deze vroege startgift, waardoor het gras gelijkmatig groeit', aldus Bloemen.

De ondernemer is altijd zo vroeg met de eerste kunstmestgift. 'De voeding zit al in de grond. Met een beetje beter weer kan het gras, dat nu al is gegroeid, flink verder groeien. In het lange gras kun je de sporen zien, maar dat komt weer goed.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer