Energiecrisis versnelt ontwikkeling groene waterstof voor glastuinbouw

De energiecrisis zet de glastuinbouw aan het denken over hoe de sector versneld van het aardgas af kan gaan. 'Waterstof leek een alternatief voor de langere termijn, maar die termijn kan door de huidige situatie wellicht worden verkort', stelt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland.

Energiecrisis+versnelt+ontwikkeling+groene+waterstof+voor+glastuinbouw
© Twan Wiermans

Door de hoge gas- en energieprijzen is naast geothermie ook elektrificatie, biomassa en lokale restwarmte een belangrijk spoor voor verduurzaming. Bom-Lemstra reageert op de 'position paper' van energie-expert BlueTerra over de mogelijkheden van waterstof voor de glastuinbouw. Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen stelde het document op.

Door meer flexibiliteit in energiedragers, betrouwbaarheid en mogelijk ook de betaalbaarheid kan waterstof bijdragen aan de behoefte van de glastuinbouw. De prijs en beschikbare volumes zijn twee belangrijke factoren bij het bepalen van de toekomstige mogelijkheden.


Piekvoorzieningen

Verder is de optie van waterstof in piekvoorzieningen een manier om te komen tot een indicatie van de impact van waterstof voor de glastuinbouw. Ook kijkt de sector naar een scenario waarbij de helft van de huidige warmtekrachtkoppelingen (wkk's) wordt omgezet naar waterstof.

Bom-Lemstra benadrukt: 'Het moet duidelijk zijn dat waterstof een interessante aanvulling kan zijn op de duurzame energievoorzieningen waar de glastuinbouw al langer mee bezig is. Door een slimme combinatie en uitwisseling van energie kan de glastuinbouw sneller minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Daarom willen we als sector nadrukkelijk worden betrokken bij initiatieven op het gebied van waterstof.'


10 procent

De tuinbouwsector is goed voor circa 10 procent van de totale Nederlandse gasvraag en ongeveer 7 procent van de elektriciteitsvraag. De sector werkt al langer aan het reduceren van de eigen energiebehoefte en het efficiënter maken van het energiegebruik.

Door de ingebruikneming van wkk's sinds 1990 is de energie-efficiëntie met 56 procent verbeterd en de energiebehoefte met 22 procent afgenomen. Ook zet de glastuinbouwsector stappen in verduurzaming via het programma Kas als Energiebron, dat sinds 2002 actief is.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer