NVWA wil naleving middelengebruik in gerbera's verbeteren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trekt samen met Glastuinbouw Nederland op om de naleving bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de gerberateelt te verbeteren.

NVWA+wil+naleving+middelengebruik+in+gerbera%27s+verbeteren
© Michiel Elands

De sector wil de gerberateelt verder verduurzamen met als belangrijke basis geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Verwacht wordt dat bij een sterkere inzet van bestaande en nieuwe IPM-maatregelen om ziekten en plagen te voorkomen de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen afneemt.

De afname moet minder overtredingen en een hogere naleving opleveren. De NVWA ondersteunt de ambitie van gerberatelers en Glastuinbouw Nederland met stimulerend toezicht.


Lage naleving

Naar aanleiding van de structureel lage naleving in de sierteelt is de NVWA met Glastuinbouw Nederland nagegaan hoe gezamenlijk kan worden gezorgd voor een betere naleving. Met dat doel startten de partijen een proef in de teelt van gerbera's. Daarbij wordt onderzocht of het stimuleren van IPM bijdraagt aan een duurzame teelt waardoor telers ook in staat zijn beter de wet- en regelgeving na te leven.

Glastuinbouw Nederland heeft om de verduurzaming in de gerberateelt te ondersteunen een hulpmiddel, het 'IPM-wheel', ontwikkeld in samenwerking met telers, adviseurs, Wageningen University & Research en de overheid.


IPM-analyse

De NVWA ondersteunt het initiatief waarbij individuele telers worden gestimuleerd om op basis van een goede IPM-analyse keuzes te maken voor hun bedrijf die leiden tot verduurzaming van de teelt en een betere naleving bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de toekomstvisie richting 2030 van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Deelname van de telers aan de pilot is vrijwillig. Alleen bij deelnemende bedrijven wordt het stimulerend toezicht ingezet. Overige telers vallen onder het reguliere toezicht. Een begeleidingscommissie die bestaat uit vertegenwoordigers van Glastuinbouw Nederland, NVWA en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit volgt de voortgang van de pilot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer