Wim Thus: 'Houding nieuwe minister naar kalversector veel opener'

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft een veel opener houding richting de kalversector dan zijn voorganger, constateert voorzitter Wim Thus van LTO Kalverhouderij. Hij verwacht dat de sector stappen kan zetten in het versnellen van de verduurzaming. Zeker ook nu meer geld beschikbaar komt voor de ammoniakreductie.

Wim+Thus%3A+%27Houding+nieuwe+minister+naar+kalversector+veel+opener%27
© Studio Van Assendelft

Over oud-landbouwminister Carola Schouten bent u minder te spreken?

'We hebben in 2019 het sectorplan 'Versnelling verduurzaming vleeskalverhouderij' aan haar voorgelegd. Dat werd door het ministerie warm ontvangen. De vertaling naar een uitvoering was destijds lastig. Er is toen gevraagd om extra geld om investeringen in ammoniakbesparende maatregelen voor ondernemers draagbaar maken. De benodigde 100 miljoen euro was niet beschikbaar, waarop het plan bij de minister in de kast belandde.'

Een positieve grondhouding van de minister is een goede basis om te werken aan een verdere verbetering van de kalverhouderij

Wim Thus, voorzitter LTO-vakgroep Kalverhouderij

U verwacht nu meer steun?

'Er is nu iets meer bekend. We hebben mede vanuit de landbouwsector het plan 'Een duurzaam evenwicht' ontworpen over een versnelling van de stikstofreductie. De brief van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof roept nog vragen op, maar biedt ook aanknopingspunten. Via een aantal sporen wordt aan emissiereductie gedacht. En er komt meer geld beschikbaar voor reducerende maatregelen.'


Aan wat voor systemen moeten we dan denken?

'Een van de randvoorwaarden is het ontwikkelen van demostallen waarbij technieken in het kader van de Regeling ammoniak en veehouderij worden getest en voorzien van een code. We willen als sector naar meer brongerichte technieken, zoals het snel uit de stal halen van mest of het vlot scheiden van mest en urine. Om dit breed toepasbaar te maken in de kalverhouderij is steun broodnodig.

'Wel is er steun vanuit de provincies Gelderland en Noord-Brabant. Dit vertaalt zich in de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen. '


Hoe loopt deze ontwikkeling nu?

'Op dit moment wordt op bescheiden schaal getest. Een aantal experimentele staltypes is in aanvraag, maar dat loopt stroef. Enkele hoopgevende innovatieve stalconcepten hebben nog geen vergunning tot realisatie.

'Maar op zich zijn de ontwikkelingen positief. Doordat de kalverhouderij destijds door minister Schouten in de wacht is gezet, liggen zaken al langer stil. Na de prettige ontmoetingen proef ik een positieve grondhouding ten opzichte van de kalversector. Een goede basis om met elkaar te werken aan een verdere verbetering van de kalverhouderij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer