Pinken met Mortallaro later opnieuw de klos

Pinken die de ziekte van Mortellaro hebben gehad, hebben een zes keer grotere kans op het opnieuw optreden van de ziekte na het afkalven.

Pinken+met+Mortallaro+later+opnieuw+de+klos
© Nieuwe Oogst

Het is voor iedere veehouder daarom van het grootste belang dat hij voorkómt dat de ziekte van Mortellaro of Digitale Dermatitis (DD) bij de pinken optreedt.

Dat zegt Menno Holzhauwer, dierenarts en specialist rundergezondheid bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, deze maand in vakblad Veehouder en Veearts.

Laarzen

Hij adviseert om pinken niet samen met ouder jongvee (droge koeien) te huisvesten in hetzelfde hok. De infectie kan ook worden overgebracht via laarzen.

'Het is dus belangrijk dat niet alleen de veehouder, maar ook personeel en professionele bezoekers hier rekening mee houden. Via laarzen kan versleep binnen en tussen bedrijven plaatsvinden.'

Melkproductie

Onderzoek in de VS toonde aan dat DD bij de vaarzen een aantoonbaar negatief effect heeft op onder andere de productie (kilogram melk) en de vruchtbaarheid.

Daarnaast toonde dit onderzoek aan dat ernstig aangetaste pinken een grotere kans op dood­geboorte van het kalf hadden. Ook werden deze pinken vaker ziek of afgevoerd in de eerste zestig dagen na afkalven.

Mineralen

Suboptimale mineralenvoorziening bij jongvee geeft meer kans op het optreden van DD en de aantasting is gemiddeld ook groter. De huidafwijkingen hebben gemiddeld ook een grotere diameter.

De diameter van DD is gerelateerd aan de pijnlijkheid van de aandoening. In verband met dierenwelzijn is pijnlijkheid ongewenst: dat veroorzaakt vermin­derde groei en verminderde productie van de vaars na het afkalven.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer