Vakgroepvoorzitter: 'Kalverhouderijplan diep triest en te ver van praktijk'

'Niet realistisch', zo reageert vakgroepvoorzitter Wim Thus van LTO Kalverhouderij op de drie scenariostudies voor de sector. Die werden deze week gepubliceerd door landbouwminister Carola Schouten. 'Ze staan te ver van de boerenpraktijk af.'

'Dan denk ik, wat is dit nu', stelt Thus. 'We hebben met elkaar een goed sectorplan neergelegd, het ministerie zou met een alternatief komen, maar dit is geen alternatief. Dit staat veel te ver van de praktijk af.' In het eerste scenario gaan kalver- en melkveehouders in de regio met elkaar samenwerken en wordt er geen gebruik meer gemaakt van verzamelstations.

In het tweede scenario blijven kalveren minimaal drie maanden op een melkveebedrijf. In het derde scenario blijven kalveren hun hele leven op een melkveehouderij. De bestaande kalvermesterijen verdwijnen dan. 'Wij werken nu juist heel goed samen met de melkveehouderij aan verbeteringen. Maar om op deze manier het systeem helemaal door elkaar gooien, daar kunnen wij op dit moment niet de draad voor vinden', verzekert de vakgroepvoorzitter.


Financiële element niet bekeken

En dat komt ook mede omdat de onderzoekers niet hebben gekeken naar de financiën. 'Je kunt wel een systeem bedenken, maar het moet ergens ook weer betaald worden. Naar heel het financiële element hebben de onderzoekers niet gekeken en dat is diep triest', geeft Thus aan.

Schouten wil de scenario's niet per direct invoeren, maar 'verder verkennen'. 'De onderzoekers die aan dit plan hebben gewerkt, zijn van buiten de landbouw. Laten we dan het vervolgonderzoek doen met mensen die met twee voeten in de klei staan', besluit Thus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer