Derde+coronagolf+duwt+kalverhouders+opnieuw+in+het+rood
Nieuws
© Henk Riswick

Derde coronagolf duwt kalverhouders opnieuw in het rood

De derde coronagolf duwt het rendement op kalverbedrijven opnieuw in het rood. Er is voldoende aanbod, maar weinig vraag. Dat drukt de prijs van kalfsvlees, terwijl de inkoop van kalveren en voer duurder worden.

De belangrijke landen voor de afzet van kalfsvlees, Duitsland en Frankrijk, verlengen de lockdowns. Het perspectief op extra afzet bij kopers van kalfsvlees verandert daardoor in terughoudendheid. De prijzen voor blank kalfsvlees gingen deze week met 5 cent per kilo naar beneden gegaan en liggen nu rondom 4,30 euro per kilo, meldt de Kalverhouder.

Hetzelfde beeld laat de afzet van rosékalfsvlees zien. Het ontbreken van perspectief maakt kopers kopschuw, concludeert de Kalverhouder. Om de prijs in de benen te kunnen houden, moet de horeca weer open. Gebeurt dat niet, dan dalen de prijzen verder, stelt de Kalverhouder. Komende week liggen de prijzen voor jonge en oude kalveren tussen de 3,30 en 3,35 euro per kilo.


Nuchtere kalveren

Tegenover dalende vleesprijzen staan hogere prijzen voor jonge kalveren en voer. Het aanbod nuchtere kalveren (nuka) is al weken krap. De prijs laat daardoor al enkele weken een stijgende lijn zien. Deze week stegen alle nukacategorieën nogmaals met gemiddeld.

Ook de voerprijzen zitten in de lift. De prijs van weipoeder steeg in een half jaar tijd met 30 procent, terwijl de prijs van melkpoeder 20 procent pluste en de prijzen van voertarwe en soja gemiddeld met 10 procent toenamen. De Kalverhouder: 'Het rendement in de kalfsvleessector kom wederom zwaar onder druk.'


Vrije- en contractmester

Niet alleen bij vrije kalverhouders is de financiële pijn voelbaar, ook kalverhouders die nieuwe contracten afsluiten, hebben ermee te maken. Doordat integraties weinig rendement maken, liggen in nieuwe contracten de vergoedingen ongeveer 15 euro per kalf lager. Er zijn ook integraties die een langere leegstand van acht tot twaalf weken hanteren waardoor kalverhouders inkomsten mislopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer