'Voedselzekerheid opnieuw centraal stellen'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Annie Schreijer-Pierik. Ze is lid van het Europees Parlement voor het CDA.

%27Voedselzekerheid+opnieuw+centraal+stellen%27
© eigen foto

De Europese Unie moet haar landbouwproductie opvoeren om de Europese en de wereldwijde voedselzekerheid te garanderen. Die oproep deden we als Europees Parlement vorige week aan de Europese Commissie en de regeringen van de EU-landen.

Ik stond met mijn christendemocratische EVP-fractie in de landbouwcommissie aan de oorsprong van dit historisch heldere signaal van het Europees Parlement: voedselzekerheid moet opnieuw centraal staan in het EU-beleid. Zonder voldoende voedsel geen vrede.

Er is meer steun aan onze boeren, tuinders en vissers nodig om de voedselzekerheid te helpen borgen. Het is vanwege de Russische invasie in Oekraïne tijd voor verhoging van onze landbouwproductie, niet voor omzetting van vruchtbare landbouwgrond naar natuur en braakligging.

Er is meer steun aan onze boeren, tuinders en vissers nodig om de voedselzekerheid te helpen borgen

Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement voor het CDA

Ecologische aandachtsgebieden moeten dit jaar kunnen worden gebruikt voor eiwitgewassen. De Europese subsidies uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten vervroegd worden uitgekeerd om agrarische familiebedrijven liquiditeit te verschaffen. De situatie op de veevoedermarkt moet worden verlicht.

Door de oorlog in Oekraïne is echt alles veranderd. Daarom moet zowel de bestaande wetgeving als de tenuitvoerlegging van de Green Deal tegen het licht worden gehouden.

Dat benadrukte ik tijdens het debat met de Europese landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski en de Franse minister van Europese Zaken Clément Beaune vorige week, want de boer-tot bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie zullen de voedselproductie juist gevoelig aantasten. Deze moeten onmiddellijk de ijskast in. De doelstellingen ervan moeten we heroverwegen.

Het Europees Parlement steunde de oproep van mij en enkele collega's om duurzame innovaties te stimuleren, vooral door groene kunstmestvervangers uit verwerkte dierlijke mest eindelijk toe te staan. Biogasproductie moet als alternatieve energiebron voor huishoudens worden ingezet. Dat past goed bij de methaanvermindering. Slimme klimaat- en koolstoflandbouw mogen de voedselproductie nooit aantasten.

Tot slot moet Europa er alles aan doen om het huidige zaai- en pootseizoen in Oekraïne zoveel mogelijk te redden, zoals vorige week de Oekraïense landbouwminister Roman Leshenko en de Nederlands-Oekraïense boer Kees Huizinga persoonlijk aan ons verzochten.


@AnnieSchreijer

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer