'Voeden, verwarmen en verdedigen'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP. Hij is lid van de Europarlementscommissie voor landbouw.

%27Voeden%2C+verwarmen+en+verdedigen%27
© Dirk Hol

Wat de Russische president Vladimir Poetin aanricht in Oekraïne, daar zijn geen woorden voor. Het leed van de Oekraïense bevolking is met geen pen te beschrijven. Dus van Europa mag worden verwacht dat we er alles aan doen om de Oekraïense bevolking te helpen.

Sancties tegen Rusland zijn keihard nodig. Ook als die Nederland pijn doen. Hogere prijzen voor gas en meststoffen, wegvallende export van bijvoorbeeld bloemen en fruit, onzekere import van graan enzovoort.

Eerlijk is om de pijn dan te verdelen. Sectoren die harder worden getroffen dan andere, moeten compensatie krijgen. Daarom heb ik de Europese Commissie deze week gevraagd om voorbereidingen te treffen voor het openen van steunpakketten. Goed dat de Europese Commissie me heeft toegezegd om de gevolgen van sancties te onderzoeken.

Ik vrees dat de huidige EU-landbouwplannen ons alleen maar nog afhankelijker maken van import

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

De hele situatie laat ook weer eens zien hoe afhankelijk wij zijn van andere landen. Zelfs voor zoiets cruciaals als onze voedselvoorziening, maar ook voor gas en olie. Zelfs voor onze verdediging moeten we leunen op een ander land: de Verenigde Staten.

We moeten altijd onze eigen bevolking kunnen voeden, verwarmen en verdedigen, vindt de SGP al tientallen jaren.

Deze oorlog in Europa schudt vele mensen wakker. Vorige week kwam GroenLinks al tot inkeer: 'We zijn naïef geweest', zei Europarlementslid Bas Eickhout over zijn jarenlange acties om op defensie te bezuinigen. Hopelijk worden GroenLinks, Frans Timmermans en anderen ook snel realistischer over andere zaken: onze voedselproductie en fossiele en nucleaire energie.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Want ik vrees dat de huidige EU-landbouwplannen ons alleen maar nog afhankelijker maken van import. Onze eigen voedselproductie zal dalen door doelen zoals minder gewasbeschermingsmiddelen. Het streven naar 25 procent biologische teelt zal de productie ook dalen. Experts waarschuwen daar al langer voor. En dan drukt de Nederlandse regering de productie nog verder omlaag door honderden boeren te willen uitkopen.

Hoog tijd om de voedselplannen van de Europese Unie te heroverwegen. Rapporten zoals de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie moeten terug naar de schrijftafels. De nieuwe situatie vraagt om nieuw beleid. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben de wereld fundamenteel gewijzigd. Daar kunnen we niet omheen, ook niet wat betreft ons voedselbeleid.


@hjaruissen

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer