Verplaatsing bollentelers Egmond staat op losse schroeven

De kans is zeer groot dat een gerepareerd bestemmingsplan voor de verplaatsing van bollentelers in het Noord-Hollandse Egmond opnieuw naar de tekentafel kan. Het reparatieplan oogstte veel kritiek van een van de bollentelers en LTO Noord. Onafhankelijke adviseurs van de Raad van State bevestigen die kritiek.

Verplaatsing+bollentelers+Egmond+staat+op+losse+schroeven
© Jan Jong

De raad deed daar woensdag tijdens een langdurige zitting nog een flinke schep bovenop. De advocaat van gemeente Bergen werd bedolven onder een lange reeks kritische vragen, waarop hij opvallend vaak geen overtuigend antwoord kon geven.

De bollentelers moeten hun bollengronden, in totaal 8 hectare, opgeven voor de realisatie van een voetbalcomplex aan de Egmonderstraatweg. Ze kunnen hun bedrijf voortzetten op de vrijkomende gronden van de voetbalclubs die verhuizen naar het nieuwe complex.

LTO Noord en de bollenteler vinden die grondruil helemaal niets. De compensatiegronden zijn minder geschikt. Ze zijn per saldo kleiner, liggen ook ongunstiger voor een goede exploitatie en ze liggen te dicht bij het voetbalcomplex en een tenniscomplex. Daardoor kunnen bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gezondheidsrisico's ontstaan voor de sporters en het publiek.


Eerste bestemmingsplan vernietigd

Het eerste bestemmingsplan voor dit omvangrijke project werd in 2019 door de Raad van State vernietigd. Het strandde onder meer vanwege de PAS-regeling waarop dat plan was gebaseerd. Met het reparatieplan dacht gemeente Bergen de gebreken te hebben opgelost. Maar dat is te optimistisch gedacht, zo bleek woensdag bij de raad.


'Met het plan is niet verzekerd dat ter plaatse van het tenniscomplex sprake zal zijn van een goed en gezond sportverblijfsklimaat', constateren de onafhankelijke adviseurs van de raad. Het reparatieplan garandeert onvoldoende driftreductie bij het tenniscomplex, maar ook bij het voetbalcomplex.

De gemeente hanteert een opmerkelijk korte spuitvrije zone van slechts enkele meters in combinatie met op sommige plaatsen hagen. De verwachting is dat de raad het reparatieplan alleen al op dit onderdeel onderuit zal halen. De raad volgt meestal het oordeel van zijn adviseurs. De 'locatiespecifieke onderbouwing' van de spuitzone deugt dus niet.


Stikstofbelasting

Bij de berekening van de stikstofbelasting op het nabijgelegen Natura 2000-gebied zetten de adviseurs en de raad ook vraagtekens. Zo is onder meer geen rekening gehouden met wisselteelt op de bollengronden. Dat kan leiden tot een hogere stikstofbelasting in het natuurgebied. Ook de ammoniakemissie door mestgebruik op de bollengronden is volgens de adviseurs niet goed onderbouwd.

De advocaat van de gemeente meldde dat het oordeel van de raadsadviseurs zorgde voor een nieuwe stikstofberekening. De raad wilde weten of de gemeente daarmee erkent dat de eerdere stikstofberekening niet deugt. Dat is volgens de advocaat niet het geval. De raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer