WUR: biomiddelen reduceren roet en bewaarrot hyacint

Biologische bestrijders in de vorm van schimmels of bacteriën kunnen zorgen voor een reductie van roet en bewaarrot in de teelt van hyacint, maar ze zijn hiermee niet geheel tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de businessunit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR).

WUR%3A+biomiddelen+reduceren+roet+en+bewaarrot+hyacint
© Han Reindsen

Roet en bewaarrot komen de laatste jaren steeds vaker voor. Dat komt volgens de onderzoekers doordat de omstandigheden waaronder bollen worden gedroogd vaker ongunstig zijn vanwege de warme zomers. Door de temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de bewaring kunnen de beide schimmels zich snel ontwikkelen in droge hyacintbollen en zorgen voor grote kwaliteitsproblemen.

Daarnaast zijn schimmelwerende middelen steeds minder voorhanden. WUR heeft daarom onderzocht of de schimmels zijn te bestrijden met biologische bestrijders, in de vorm van schimmels of bacteriën. Voor het onderzoek inventariseerde de universiteit eerst bestaande middelen op hun mogelijke effectiviteit en bruikbaarheid. Op basis daarvan is een klein aantal geselecteerd voor een praktijkproef. Daaruit blijkt dat de antagonisten inderdaad effectief zijn tijdens de bewaring.

De onderzoekers laten weten dat nader onderzoek nodig is naar de juiste toediening. Bovendien zoeken ze naar een antagonist waarmee beide schimmels kunnen worden bestreden. De schimmels gedijen bij een andere temperatuur: roet houdt van warmte en bewaarrot juist van een lagere temperatuur. Het onderzoek naar hyacint wordt verlengd met minimaal één teeltseizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer