Ierland in de knel met kalveren

Ierland moet zelf aan de slag om een oplossing te vinden voor de kalveren die in de Ierse melkveesector worden geboren. Landbouwminister Henk Staghouwer is tegelijkertijd in gesprek met de kalversector over de langeafstandstransporten.

Ierland+in+de+knel+met+kalveren
© Studio Van Assendelft

Dat laat een woordvoerder van de minister weten. Het aantal kalveren dat dit jaar vanuit Ierland in Nederland is geïmporteerd ligt hoger dan in de afgelopen jaren. Tot en met week 11 werden tot nu toe 30.053 kalveren vanuit Ierland naar Nederland gebracht. In 2019 en 2020 waren dat respectievelijk 24.146 en 25.500 kalveren. In 2021 is het beeld sterk vertekend door de coronacrisis.

Voor de Partij voor de Dieren zijn de hogere importcijfers van dit jaar reden om hierover Kamervragen te stellen. In 2020 en 2021 kwamen de eerste kalveren in week 8, dit jaar kwamen de eerste in week 6. Het kan dus zijn dat het tussentijdse beeld daardoor vertekend is.


Totale import

'Wat deze cijfers betekenen voor de totale import van kalveren uit Ierland in 2022, daar kunnen we nog geen conclusies aan verbinden', zegt de woordvoerder van de minister. De minister zet zich in voor een EU-breed verbod van lang transport van ongespeende dieren.

Binnen de Europese Unie (EU) wordt gewerkt aan een nieuwe transportverordening. Het transport van ongespeende kalveren staat daardoor hoog op de agenda. In januari werd in het Europees Parlement gestemd over de aanbevelingen van de zogenoemde Anit-commissie.


'We kijken ook nog uit naar aanstaande adviezen van de Europese autoriteit Efsa voor dierenwelzijn en transport en kalverhuisvesting', vertelt de woordvoerder van de minister. Daarop zal Nederland mogelijk specifiekere regels formuleren.


Seizoensgebonden melkveehouderij

Voorzitter Wim Thus van de vakgroep kalverhouderij van LTO Nederland ziet dat Ierland een probleem heeft als de regelgeving voor het transport voor kalveren wordt aangepast. Omdat ze in dat land een seizoensgebonden melkveehouderij hebben, komen de kalveren allemaal in het voorjaar. 'Dan hebben we in Nederland juist minder kalveren, dus dat past goed'.

Door de seizoensgebondenheid is een rendabele kalverhouderij in Ierland lastig. Een deel van de kalveren wordt gehouden voor roodvlees.

Thus: 'Wij vinden het heel belangrijk dat de kwaliteit van het transport op orde is. Bij het dierenwelzijn moet je je niet blind staren op de duur van het transport. De kwaliteit en het dierenwelzijn worden door tal van andere zaken bepaald.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer