Oudere kalveren beter voor kalverbedrijf

Als kalveren op een leeftijd van 28 in plaats van 14 dagen naar het vleeskalverbedrijf worden verplaatst, is de kans op uitval lager. Het totale antibioticagebruik in de keten gaat niet omlaag.

Oudere+kalveren+beter+voor+kalverbedrijf
© Nieuwe Oogst

Dat meldt De Kalverhouder op basis van een onderzoek door Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector, ZuivelNL en het ministerie van LNV.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat kalveren die op 28 dagen naar het kalverbedrijf gaan een beter ontwikkeld immuunsysteem hebben. Ook hebben ze minder individuele behandelingen nodig met medicijnen, met uitzondering van antibiotica. Daarbij hebben ze een lagere kans op uitval op het kalverbedrijf.

Bij verplaatsing op 14 dagen leeftijd is de weerstand die de jonge dieren van hun moeder hebben gekregen al afgenomen, terwijl de eigen weerstand tegen ziekteverwekkers nog aan het opbouwen is. De onderzoekers verwachten dat kalveren die langer op het melkveebedrijf verblijven, sterker en zwaarder zijn en een betere weerstand hebben opgebouwd.

Wanneer kalveren langer op het melkveebedrijf verblijven, neemt het gebruik van medicijnen toe. Zo nam het antibioticagebruik met 3,9 procent toe en de inzet van overige medicijnen met 5,4 procent. De onderzoekers geven aan dat het experiment op beperkte schaal is uitgevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer