Staghouwer subsidieert samenwerking kalverhouders en melkveehouders

De kalversector heeft grote opgaven op het gebied van emissies, dierenwelzijn en diergezondheid. Om met name dat laatste aandachtspunt verder te verbeteren, opent landbouwminister Henk Staghouwer een subsidieregeling voor samenwerkingsverbanden tussen kalver- en melkveehouders.

Staghouwer+subsidieert+samenwerking+kalverhouders+en+melkveehouders
© Nieuwe Oogst

'Gezonde kalveren groeien beter en een goede gezondheid draagt bij aan het dierenwelzijn. Gezonde kalveren hebben minder antibiotica nodig en zullen minder vaak drager zijn resistente bacteriën. De diergezondheid van vleeskalveren is op dit moment onvoldoende geborgd', meldt Staghouwer in zijn Kamerbrief.

In een recent gepubliceerde studie over de jaren 2013-2016 heeft de helft van de geslachte kalveren matig tot ernstige longveranderingen en/of verklevingen ten gevolge van een doorgemaakte long- of borstvliesontsteking. Van de kalveren heeft 60 tot 80 procent een maagzweer.

Sinds bovengenoemde periode is het sterftepercentage bij kalveren gedaald, net als het antibioticumgebruik. Dat gebruik is echter nog steeds te hoog. Eén (rosé) of twee (blank) van de vijf kalveren zijn bij de slacht drager van een resistente bacterie (ESBL). Een forse inzet op dierziektepreventie is daarom nog steeds relevant, stelt de minister.


Aanpak IBR en BVD

De melkvee- en kalversector werken samen aan het optimaliseren van de huidige keten. Zo hebben beide sectoren recent overeenstemming bereikt over de bestrijding van Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) en Bovine Virus Diarree (BVD).

Daarnaast lopen er onderzoeken bij zowel de kalver- als melkveesector, mede gefinancierd en begeleid door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarbij worden onder andere de mogelijke oorzaken van de hoge ESBL-prevalentie onderzocht.


KalfVolg-Systeem

De sectoren ontwikkelden het KalfVolg-Systeem (KVS) en KalfOK, waarbij 99 procent van de melkvee- en kalverhouders en transporteurs (KVS) en respectievelijk 97 procent van de melkveehouders (KalfOK) zijn aangesloten. Toch is het volgens Staghouwer noodzakelijk dat de sector stappen zet in het verbeteren van de diergezondheid en het dierenwelzijn, maar ook bij de beperking van emissies.

Hij is met met de sectoren in gesprek over hun inzet en wil hen daar bij voldoende voortgang ook in ondersteunen. De verbetering van het dierenwelzijn en de diergezondheid van kalveren zal ook onderdeel zijn van de eerder aangekondigde inzet om te komen tot een convenant en wetgeving met betrekking tot een dierwaardige veehouderij.


Steun voor individuele initiatieven

Naast de ketenbrede inzet rondom het verbeteren van diergezondheid en dierenwelzijn zijn er ook individuele initiatieven die met vernieuwende vormen van het houden van kalveren de diergezondheid en het dierenwelzijn verbeteren. Deze initiatieven wil Staghouwer ondersteunen en hij komt daarvoor op korte termijn met een subsidieregeling.

Deze 'Samenwerkingsregeling pilots gezonde kalverketen' moet systeeminnovatie en vernieuwing stimuleren en onderzoeken in welke mate een systeemverandering kan bijdragen aan een integrale oplossing van diergezondheids- en welzijnsproblemen.


Managementmaatregelen

Als dergelijke aanpassingen effectief, haalbaar, betaalbaar en schaalbaar zijn, kunnen deze in de toekomst mogelijk een aanvulling vormen op eerder besproken en nieuwe managementmaatregelen. Voor deze regeling is 10 miljoen euro beschikbaar uit het plattelandsontwikkelingsprogramma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer