Nederlandse glastuinbouw krijgt vaste voet aan de grond in China

De Nederlandse glastuinbouw krijgt vaste voet aan de grond in China. Dat is mede te danken aan Dutch Greenhouse Delta (DGD), een netwerkorganisatie van partners met kennis van de Nederlandse tuinbouwsector.

Nederlandse+glastuinbouw+krijgt+vaste+voet+aan+de+grond+in+China
© DGD

In China groeit de middenklasse snel en daarmee de behoefte aan vers en veilig voedsel. Tegelijkertijd worstelt de Chinese agrarische sector met verschillende duurzaamheidsvraagstukken. Dutch Greenhouse Delta werkt op verschillende niveaus samen met de Chinese overheid en lokale partijen om een bijdrage te leveren aan de aanvoer van vers en veilig voedsel in China.

DGD richt zich momenteel op de behoeften van de grote steden langs de kust van China, waar de economie snel groeit. Mensen zijn hier bereid om veilig voedsel van hoge kwaliteit te kopen tegen redelijke prijzen. 'We hebben veel activiteiten uitgevoerd in Beijing, Shanghai en Qingdao en hebben daarbij veel steun gekregen van de lokale overheid', zegt manager Gert Dral in Zuidoost-Azi√ę.

'De meeste van onze partnerbedrijven hebben hun eigen vertegenwoordigers of vestigingen in China. In zo'n industrieel cluster delen we kennis in elke schakel. Van landbouwplanning, kasontwerp en -bouw, zaaigoed, operaties tot marketing.'


Driejarig programma

DGD heeft daarnaast bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een aanvraag ingediend voor een Partners for International Business (PIB) in China. Dit PIB-project wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid om de kosten te delen van het betreden van nieuwe markten in China voor publieke en private bedrijven in specifieke sectoren. De overeenkomst is in januari 2021 ondertekend. Dral: 'We hebben een driejarig programma gepland om de ontwikkeling van Nederlandse ondernemingen in China binnen drie jaar beter te bevorderen.'

Voor elke samenwerking in China wordt een gedetailleerd marktonderzoek uitgevoerd. 'Afhankelijk van de lokale klimatologische omstandigheden, de regionale marktvoorwaarden en de kasfunctie waaraan de geplante producten moeten voldoen, is er geen kas in China die precies hetzelfde is', aldus Dral. 'We nemen de tijd om de behoeften van beide partijen te begrijpen, elkaar te respecteren en naar hetzelfde doel toe te werken om een win-winsituatie te bereiken.'

DGD betrekt lokale Chinese bedrijven bij de samenwerking. Bijvoorbeeld bij het vinden van lokale materialen om kosten te besparen en bij deelname aan lokale operaties. Basismaterialen als glas, staal en aluminium kunnen lokaal worden ingekocht, kerncomponenten en kennis komen uit Nederland. De Nederlandse tuinbouwsector is al meer dan tien jaar actief in China en heeft daar veel projecten gebouwd, maar veel daarvan zijn door de lokale overheid gebouwd als demoprojecten.


Nederlandse kennis en ervaring

De laatste jaren besteden lokale Chinese overheden steeds meer aandacht aan de ontwikkeling van de tuinbouw en de praktische bedrijfsvoering en werking van kassen en de verkoop van de producten. Dat gebeurt in plaats van alleen maar een demoproject, weet Dral. 'De Chinese overheid is ook actief op zoek naar kennis en ervaring uit Nederland. Het gaat dan over het terugdringen van langdurige hoge investeringen in de latere bedrijfsvoering en mankracht nadat de kas is gebouwd.'

Nederlandse bedrijven hebben te maken met hevige concurrentie op de Chinese markt. In een team met een 'all-value model', waarbij door meerdere bedrijven wordt samengewerkt, is er echter minder concurrentie en zijn er meer kansen om te winnen, stelt DGD. Naar eigen zeggen bevordert dit model niet alleen de Nederlandse tuinbouwtechnologie en maakt investeringen winstgevend. 'Het laat de Chinese consument ook genieten van lekkere, kwalitatief hoogwaardige en veilige producten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer