Animo voor klaverteelt neemt toe

Door de hoge prijzen van kunstmest en eiwitrijk voer stijgt de vraag naar klaverzaad. Dat merken zaadveredelaars en ruwvoerspecialisten.

Animo+voor+klaverteelt+neemt+toe
© Pixabay

'We zagen de laatste drie tot vier jaar al een stijgende trend, maar nu helemaal', zegt Roy Kuenen, productmanager bij DSV zaden. Ook de wet- en regelgeving zoals het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dragen hieraan bij. 'Boeren zijn zich meer bewust van een gezonde bodem en kijken vaker naar andere opties.'

Tom Niehof, productmanager bij Barenbrug, verwacht dat de verkoop van klaverzaad dit seizoen met een derde stijgt. 'Dat is een ruwe schatting.' Volgens hem zijn boeren nu kritisch op hun kosten. Graslandvernieuwing is niet per se noodzakelijk en staat daarom onder druk, maar de bereidheid om klaver door te zaaien is groot.


Al meerdere jaren

Mark de Beer, ruwvoerexpert bij Groeikracht, relativeert de populariteit van klaver. 'We zien een verschuiving, maar dat is eigenlijk al meerdere jaren zo. Wil je snel effect, dan had je in het najaar al moeten zaaien. Je bent nu te laat.'

Bij een geslaagd klavergewas met gelijke delen witte en rode klaver wint de veehouder minimaal 150 kilo stikstof per hectare, zegt Niehof. 'Dan bespaar je 80 tot 100 kilo zuivere stikstof per hectare. Bij een kunstmestprijs van 3 euro per kilo stikstof is dat een voordeel van 250 tot 300 euro per hectare.' Hij adviseert om 10 tot 15 procent van het grasareaal door te zaaien.


Extra ruw eiwit

Met klaver in het perceel oogst je volgens de productmanager van Barenbrug 3 tot 4 procent ruw eiwit extra. 'Heb je doorgaans 15 procent ruw eiwit in je grasperceel, dan loopt dat met klaver op naar 18 tot 19 procent.'

Ook Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer bij Agrifirm, merkt dat de vraag naar klaver toeneemt. Vanwege het hogere ruweiwitgehalte kan een boer met snijmais in het rantsoen besparen op eiwitrijk krachtvoer. 'Bij een eiwitprijs van 75 cent per kilo ruw eiwit is dat een besparing van 175 euro per hectare grasland.' Wel waarschuwt hij dat doorzaaien in het voorjaar lastig is. Vocht en warmte zijn belangrijk. Daarom zijn juli en augustus meer geschikt.

Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut adviseert te wachten tot het najaar. Je kunt nu doorzaaien, maar dan moet je het gras zo min mogelijk te bemesten (geen kunstmest), het gras kort maaien of weiden en de grasmat behandelen met een frees of rotorkopeg. Wil je zo snel mogelijk profiteren van klaver in je grasland, dan raadt hij aan om bouwland te herinzaaien met grasklaver.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer