ProtaPlus goede oplossing bij dreigend voertekort

Melkveehouder Henk Albring uit het Drentse Drouwenermond maakte in het droge jaar 2018 kennis met ProtaPlus van Barenbrug. De teelt van dit eenjarige eiwitrijke grasklavermengsel pakte zowel voor hem als voor de akkerbouwer met wie hij samenwerkt, goed uit. Afhankelijk van zijn ruwvoerpositie overweegt de melkveehouder ook dit jaar de eiwitrijke teelt.

ProtaPlus+goede+oplossing+bij+dreigend+voertekort
Barenbrug
© Barenbrug

Het melkveebedrijf van Henk Albring en zijn ouders bevindt zich in Drouwenermond. Met veel akkerbouwers in de buurt weet de ondernemende familie de voordelen van samenwerken om te zetten in klinkende munt.

Ook tijdens de lange droge periode van 2018 pakte dat goed uit. In dat jaar zaaide Albring het grasklavermengsel ProtaPlus op de grond van akkerbouwers, in totaal zo'n 30 hectare. 'Zij willen een goede groenbemester, wij eiwitrijk ruwvoer, zodat we minder soja hoeven aan te kopen', vat de ondernemer het kort en bondig samen.


Meer eiwit van eigen land

Binnen de derogatie houden de ondernemers het aandeel mais graag maximaal om eigen krachtvoer in de vorm van maiskolvensilage (MKS) te winnen. Door de wetgeving en ontwikkelingen als grondgebondenheid staat meer eiwit van eigen land in de belangstelling. Maar op dit bedrijf is dat al jaren beleid en past ProtaPlus dus prima.

Het grasklavermengsel was eind juli bij drie akkerbouwers gezaaid, na de tarweoogst. Dat ProtaPlus een gemakkelijke teelt is, bleek al snel. Ondanks de droogte en zonder beregenen groeide het gewas goed. Er is 15 ton drijfmest op de grond gereden. De ervaring leert dat het gewas het prima doet zonder kunstmest.


Ondanks droogte toch 3 ton droge stof

Dit resulteerde half november in een snede van zo'n 3 ton droge stof per hectare. Dat viel gezien de omstandigheden helemaal niet tegen. 'En als er op tijd regen was gevallen, hadden we zeker een tweede snede gemaaid', zegt Albring.

Bijzonder was dat de akkerbouwers op verschillende manieren de grond hebben bewerkt, namelijk met een cultivator, spitmachine en rotorkopeg. 'Het gras is op alle percelen mooi opgekomen. Blijkbaar is het een sterk gewas dat ondanks de slechte omstandigheden goed opstart.'


ProtaPlus past prima in het rantsoen

Het inkuilen van het najaarsgras gaat volgens de melkveehouder het beste in combinatie met een droge graskuil. Zowel voor de conservering als in het rantsoen is hij goed te spreken over ProtaPlus-gras in een lasagnekuil. 'ProtaPlus is vrij snel verteerbaar gras en we proberen er met ander gras wat meer structuur bij te krijgen.'

Volgens de ondernemer paste het prima in het rantsoen. 'We hebben er goed mee gemolken.' Een kuilanalyse van alleen de ProtaPlus heeft hij niet, maar aangezien de kuil gemiddeld 18 procent ruw eiwit heeft, moet het eiwitrijke mengsel volgens Albring daar nog boven zitten.


'Liever eiwit telen dan duur voer kopen'

De ruwvoerpositie gaat deze zomer de doorslag geven of de Drentse melkveehouder dit jaar weer kiest voor ProtaPlus. 'Als deze tegen lijkt te vallen, gaan we het zeker weer doen. We telen liever zelf ons eigen eiwit dan duur voer moeten aankopen.' Zeker gezien de goede verstandhouding met grondeigenaren in de regio verwacht hij volop mogelijkheden. Voor de akkerbouwers is het immers een goede voorvrucht voor de opvolgende teelt.

Albring heeft in dat kader nog een tip: 'Als je aan ziet komen dat de voervoorraad krap gaat zijn, zoek dan contacten in de buurt om afspraken te maken. Er ligt nog veel grond zwart in de herfst die goed bruikbaar is om goed ruwvoer op te telen.'


Is ProtaPlus ook iets voor u?

Heeft u ook interesse om voor dit najaar extra eiwit te telen? En bent u op zoek naar meer informatie? Lees meer over ProtaPlus op de website van Barenbrug of stuur een appje naar grasspecialist Harmen van der Sluis (06) 13696732.


Foto bij kennispartnerartikel over ProtaPlus van Barenbrug
Foto bij kennispartnerartikel over ProtaPlus van Barenbrug © Barenbrug


Een robuust en productief grasklavermengsel

ProtaPlus is een eenjarig robuust en zeer productief grasklavermengsel. Het gewas levert 20 procent meer dan de beste Italiaans voedergrassen. De combinatie van diploïd en tetraploïd Italiaans raaigras geeft een dichtere zode en daarmee schoner gras en meer draagkracht. De goede bodembedekking voorkomt waterverdamping uit de bodem wat gunstig is in droge periodes. De hoge opbrengst is mede te danken aan de productieve eenjarige klavers Incarnaat en Perzische klaver. Deze zorgen voor een hoger eiwitgehalte in het ruwvoer en leveren veel stikstof aan de bodem. ProtaPlus is ook als goede groenbemester bruikbaar waarbij de klavers voor extra bodemstructuur zorgen.

Barenbrug

Het verbeteren van de gezondheid van melkvee, het stimuleren van biodiversiteit, het vergroten van de hoeveelheid organische stof in de bodem. Voor al deze...

Lees verder »

Meer van Barenbrug

Lees ook

Meer artikelen van Barenbrug »

Artikelen over Barenbrug