Rabobank: krap aanbod pluimveevlees bij toenemende vraag

De wereldhandel in pluimveevlees is momenteel sterk als gevolg van een krap aanbod en een toenemende vraag vanuit de foodservice, zoals (bedrijfs-)restaurants. Regionale crisissituaties in met name ontwikkelingslanden kunnen wel leiden tot een forse daling in de kipconsumptie. Die ontstaan als gevolg van een lagere koopkracht door een zwakkere groei en kosteninflaties, meldt Rabobank.

Rabobank%3A+krap+aanbod+pluimveevlees+bij+toenemende+vraag
© Marcel Berendsen

In de meeste regio's wereldwijd zijn de prijzen hoog als gevolg van het krappe aanbod, geeft Rabobank in haar kwartaalbericht aan. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de wereldwijde graanprijzen 20 tot 40 procent gestegen.

Een uitdaging voor de pluimveeketen om deze hoge prijzen door te berekenen richting de consument. 'Dat zal waarschijnlijk mogelijk zijn in ontwikkelde markten met een hoge koopkracht waar het aanbod relatief krap is, zoals Europa, de Verenigde Staten en Japan', legt senior analist Dierlijke Eiwitten Nan-Dirk Mulder van Rabobank uit.


Handel sterk

De wereldwijde handel in pluimvee zal dit jaar naar verwachting sterk blijven, als gevolg van de toenemende vraag vanuit de foodservice. 'Brazilië, China en Turkije zullen van de huidige situatie in Europa profiteren en een deel van de export van de EU en het door oorlog getroffen Oekraïne overnemen', verwacht Mulder. Hij denkt ook dat Rusland, ondanks de sancties, selectief kan profiteren van zijn concurrerende positie.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De wereldhandel zal worden uitgedaagd door de aanhoudende inflatie van transportkosten en verstoringen in de logistiek. 'De wereldwijde pluimveeketens hebben een scherpe focus op operaties nodig om hogere kosten en leveringsuitdagingen te compenseren. Optimale inkoop, productefficiëntie en voerformulering zijn daarbij essentieel', aldus analist.


Druk vogelgriep neemt af

Vogelgriep blijft een belangrijke uitdaging, maar de druk zou in de zomer op het noordelijk halfrond moeten afnemen, stelt Mulder in het kwartaalbericht. Vanuit een mondiaal perspectief zullen vogelgriepgevallen in regio's als Europa de handel in broedeieren verstoren. Dat kan van invloed zijn op het aanbod in importerende landen, zoals gebeurde in 2020 en 2021.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer