Pluimveeservicebedrijven stellen Schouten ultimatum

De pluimveeservicebedrijven willen dat landbouwminister Carola Schouten uiterlijk 11 juni aangeeft geen controles uit te voeren bij het vangen van pluimvee. 'Anders schorten de bedrijven met ingang van 13 juni het handmatig vangen van pluimvee op', zegt coördinator/afgevaardigde Jan Brok van de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (Nvpsb).

Pluimveeservicebedrijven+stellen+Schouten+ultimatum
© Twan Wiermans

Alle pluimveeservicebedrijven die Nvpsb-lid zijn, voerden dinsdag overleg over de ontstane situatie bij het vangen van pluimvee. Door een uitspraak van de voorzieningenrechter is het vangen van pluimvee bij de poten niet meer toegestaan.

De drie pluimveeservicebedrijven waartegen Wakker Dier de rechtszaak had aangespannen, zijn hierop door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gecontroleerd. Boetes zijn vervolgens uitgedeeld aan de vangbedrijven en pluimveehouders.


Het is nu onduidelijk of na 10 juni alle pluimveeservicebedrijven gecontroleerd blijven worden. Dat is de datum waarop Schouten een besluit zou moeten nemen over de toe te passen vangmethode. Daarom heeft de vereniging de haar een ultimatum gesteld.


Vrijwel onuitvoerbaar

'Het vangen van kippen aan de poten was tot nu toe toegestaan en het is een methode die in de hele Europese Unie en wereldwijd wordt toegepast', zegt Brok. 'Er is wel een andere methode als de rechtop-vangmethode, maar die is niet overal toepasbaar. Zeker in een volière is dat een heel onhandige methode en bij grote aantallen vleeskuikens vrijwel onuitvoerbaar.'

Het grootste probleem om een andere methode toe te passen, is volgens hem dat er eenvoudigweg veel te weinig handen beschikbaar zijn om alle vleeskuikens en uitgelegde hennen te vangen. 'Voor vleeskuikens kun je dan nog wel een vangmachine gebruiken, maar daar zijn er maar weinig van en ze zijn momenteel niet meer te krijgen.'


Welzijnsproblemen

Brok bestrijdt ook dat het vangen aan de poten welzijnsproblemen zou opleveren. 'We zetten de kratten tegenwoordig zo dicht mogelijk bij de vangers. De kippen zitten binnen 2 tot hooguit 15 seconden in het krat en hebben daar dan ook geen last van.'

België start in september een onderzoek naar de vangmethoden van vleeskuikens en hennen. Dat zal naar verwachting van Brok hopelijk duidelijk maken dat vangen bij de poten geen welzijnsproblemen oplevert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer