'Laat de eenvoud bij wet- en regelgeving regeren'

Als we niet oppassen, gaat dit land ten onder aan regelzucht en systeemdwang. Wet- en regelgeving is zo ongelooflijk complex geworden dat zelfs de ambtenaren die eraan meewerkten het niet meer begrijpen. Denk aan het belastingstelsel en de stikstofregels. We lopen vast in te ingewikkeld beleid dat niet meer uit te leggen is. De gang naar de hoogste rechter is nog de enige weg om duidelijkheid te krijgen.

%27Laat+de+eenvoud+bij+wet%2D+en+regelgeving+regeren%27
© Dirk Hol

Jaar na jaar is complexiteit toegedekt met nog meer complexere wetten en regels. Het is een teken van slecht leiderschap. Reactief werd opgetreden op ontstane situaties die vervolgens weer bestreden werden met meer nieuwe regels bovenop de bestaande. Terwijl regeren toch vooruitzien is.

Complexe regelgeving heeft niets te maken met hoe groot of ingewikkeld een probleem of de onderliggende noodzaak is. De weg naar het moeras wordt geplaveid door integraliteit en onnodig complexe regels. De menselijke maat is zoekgeraakt.

Laat de eenvoud bij wet- en regelgeving weer regeren. Ook al lijkt een probleem nog zo complex. Juist bij moeilijke vraagstukken is het de kunst terug te gaan naar de basis. Waarom willen we deze wet eigenlijk en wat bereiken we ermee?

We lopen vast in ingewikkeld beleid dat niemand begrijpt

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het zou goed zijn als de Eerste en Tweede Kamer veel kritischer worden op de uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving en het functioneren van de uitvoeringsinstanties. Zijn deze voldoende uitgerust en gefaciliteerd om het juiste te doen binnen de afgesproken tijd? En zijn deze organisaties niet alleen taak- maar ook mensgericht? Het zou de overheid zo'n ander gezicht geven.

Nog beter is dat Kamerleden vooral aandringen op actie en 'doen' in plaats van telkens collectief te vervallen in de rol van wettenfabriek. En dat betekent ook geen onderzoeken, commissies en taskforces meer, maar een doelgericht plan van aanpak en daadkracht. Minder regels en een simpeler stelsel moeten prioriteit krijgen. Het vraagt om een andere manier van denken bij de beleidsmakers en politici die hard nodig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer