Producenten kiezen voor alternatief zonnebloemolie

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is er een groot tekort aan zonnebloemolie. Daarom kiezen steeds meer producenten van bijvoorbeeld koekjes, vleesvervangers, sauzen en chips voor vervangende plantaardige oliën.

Producenten+kiezen+voor+alternatief+zonnebloemolie
© Dirk Hol

Vervangende oliën zijn sojaolie, raapzaadolie en palmolie. Dat melden het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten in een gezamenlijk bericht. De organisaties hebben het over de 'secundaire gevolgen van de crisis'.

Vanaf begin april liggen de eerste producten in de supermarkt waar andere plantaardige oliën dan zonnebloemolie voor zijn gebruikt. Daar informeren supermarkten en fabrikanten consumenten vanaf komende week over. Volgens de organisaties worden er geen concessies gedaan aan de voedselveiligheid en eventuele wijzigingen met betrekking tot allergenen worden altijd vermeld.


Etiket komt niet overeen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft aangegeven begrip te hebben voor de uitzonderlijke situatie en staat toe dat de informatie op de verpakking tijdelijk niet overeen kan komen met de samenstelling van het product. Het gebruik van andere plantaardige oliën als ingrediënt van een bepaald product kan tot gevolg hebben dat het etiket of de ingrediëntendeclaratie niet meer overeenkomt met de samenstelling van het product.

In andere Europese landen zijn er soortgelijke regelingen. Supermarkten zullen de klanten informeren over de situatie waarin er een tekort is aan zonnebloemolie en dat dit gevolgen heeft voor sommige producten. Bijvoorbeeld via informatie in de winkels en op de websites van de merken.

Het gaat volgens CBL, FNLI en MVO over veel verschillende producten. Iedere fabrikant zal de vervangende olie kiezen die het meest geschikt is voor het product. Dit zal per product verschillen. Alle partijen streven ernaar dat de producten zo snel mogelijk weer op de oorspronkelijke wijze geproduceerd kunnen worden. 'Maar de aanvoer van zonnebloemolie is afhankelijk van veel factoren', schrijven de organisaties in een persverklaring. 'Op dit moment is het niet te voorspellen wanneer de situatie weer normaliseert. Daarom kunnen daarover nog geen uitspraken worden gedaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer