Kamervragen over alternatieven zonnebloemolie

Tweede Kamerlid Joris Thijssen (PvdA) stelt schriftelijke Kamervragen aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de zoektocht van voedselproducenten naar alternatieven voor zonnebloemolie, nu als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne zonnebloemolie schaars wordt.

Kamervragen+over+alternatieven+zonnebloemolie
© Pixabay

Thijssen vraagt zich af of bekend is wanneer er een significant tekort aan zonnebloemolie wordt verwacht en of de minister op dat moment stappen gaat nemen. Ook wil hij weten of het tekort aan zonnebloemolie kan worden gevuld met duurzame alternatieven en of die alternatieven ook prioriteit krijgen.


Het PvdA-Kamerlid vindt dat een toenemende vraag naar palmolie, lijnzaadolie en raapzaadolie niet mag leiden tot schade aan de natuur, ontbossing, bosbranden en mensenrechtenschennis. Hij noemt met name palmolie dat volgens hem bekendstaat als een natuursluipmoordenaar waar veel zorgen over bestaan.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Thijssen vindt de certificering van deze producten door de keten onvoldoende transparant en vraagt wat de minister gaat doen om de kwaliteit van de certificering te verbeteren. Ook vraagt hij zich af hoe een eventuele toename in de vraag naar naar palmolie, lijnzaadolie en raapzaadolie zich zal verhouden tot de EU-bossenstrategie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer