Stroevere handel drukt nukaprijzen

De handel in kalveren loopt stroever dan we in de weken hiervoor gewend waren. Dat resulteerde deze week in gelijkblijvende prijzen. Handelaren houden de komende weken rekening met prijsdalingen.

Stroevere+handel+drukt+nukaprijzen
© Nieuwe Oogst

Vorige week was er op de verschillende markten nog sprake van enige prijsstijgingen. Toen ging de notering voor zwartbonte kalveren op de markt in Purmerend nog met 10 euro omhoog.

Deze week verloopt de handel moeizamer. In Purmerend bleef de prijs voor eerste klas stierkalveren (rood- en zwartbont) staan op 115 euro. In Leeuwarden gebeurde hetzelfde. Ook daar was de stemming bij de kalverhandel minder uitbundig en bleven de noteringen gelijk.


Onveranderde noteringen

Voor een eerste klas stierkalf (rood- en zwartbont) is die 90 euro; wel een verschil van 25 euro met Purmerend. Ook de kalvermarkt in Doetinchem publiceerde onveranderde noteringen.

Dat de kalverhandel enige prijsdruk lijkt te ervaren, komt ook doordat in buurland Duitsland geen sprake meer is van prijsverhogingen. Het Duitse kalveraanbod lijkt groter dan de vraag.


Relatief duur

In vergelijking met de laatste paar jaar zijn kalveren nog steeds relatief duur. Dat lijkt veel te maken te hebben met de voorspoedige afzet van slachtrijpe kalveren, zowel bij blankvleeskalveren als rosékalveren. Sinds het begin van de zomer laten vooral de prijzen voor blankvleeskalveren een opgaande lijn zien. Het vervallen van de coronabeperkingen leek de afzet van kalfsvlees vleugels te geven.


Bij blankvleeskalveren is er al weken sprake van meer vraag dan aanbod. Dat heeft een stuwend effect op de prijs. De jongste notering van De Kalverhouder is 5,42 euro per kilo inclusief btw voor zwartbonte kalveren.


Topmaanden

De verwachtingen voor de komende weken zijn hooggespannen. Doorgaans zijn de laatste maanden van het jaar de topmaanden voor de afzet van kalfsvlees. Marktkenners gaan uit van verdere prijsstijgingen.

Ook bij rosékalveren is er sinds de zomer sprake van een positieve afzetontwikkeling, een goede marktstemming en stijgende prijzen. De jongste notering voor jong rosé is 4,20 euro per kilo. Ook bij rosé, jong en oud, is de verwachting dat er nog wat ruimte in de markt zit. Jong rosé profiteert daarbij ook van het krappe aanbod aan blankvleeskalveren.


Lockdown

Maar de actuele ontwikkelingen rond corona hangen als een zwarte wolk boven de afzetmarkt voor kalfsvlees. Nieuwe coronabeperkingen kunnen roet in het eten gooien, zeker als er lockdownachtige maatregelen komen die ook de horeca treffen. Als er hierdoor druk ontstaat op de afzet van kalfsvlees, dan kan dat snel gevolgen hebben voor de nukaprijzen.


Integraties constateren al langer dat ze aan de kostenkant te maken hadden en hebben met forse prijsstijgingen. Dat geldt voor voer, energie en nuka's.

Op de voer- en energieprijzen hebben de ondernemers in de kalverhouderij maar beperkt invloed. Dat ligt anders voor de nukaprijzen. Als integraties bijvoorbeeld besluiten om minder nuka's te kopen omdat ze vanwege afzetproblemen stallen langer leeg laten staan, zorgt dat direct voor druk op de nukaprijzen.


Zorgen over afzet

Zover is het nog niet. Toch lijkt de stroevere kalverhandel in verband te staan met zorgen over de afzet van kalfsvlees.

Handelaren houden de komende weken rekening met lagere kalverprijzen. Dat komt ook doordat integraties nu minder belang hebben bij kalveren. Nuka's die nu naar de kalverbedrijven gaan, zijn in de zomer slachtrijp. Dat is een periode waarin de afzet van kalfsvlees altijd moeizamer verloopt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer