Voedselpolitiek VS biedt kansen voor Nederlandse agrokennis

De voedselpolitiek van de Amerikaanse president Joe Biden is erop gericht de grootste voedselexporteur van de wereld zelfvoorzienend te maken. Volgens Kim Tran, de nieuwe Nederlandse landbouwattaché in de Verenigde Staten, biedt dit kansen voor de export van Nederlandse agrokennis en -technieken.

Voedselpolitiek+VS+biedt+kansen+voor+Nederlandse+agrokennis
© The White House

In opdracht van de Nederlandse ambassade in Washington heeft Wageningen University & Research (WUR) onlangs uitgerekend dat volledige vervanging van de voedselimport door lokale productie in de Verenigde Staten (VS) zou vragen om een investering van bijna 11 miljard dollar.

Landbouwattaché Tran is ervan overtuigd dat de Nederlandse agrofoodsector hiervan een graantje kan meepikken. Dit zegt ze in een vraaggesprek met Agroberichtenbuitenland.nl. 'Mogelijk kunnen Nederlandse bedrijven hiervan 10 procent voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van bedekte tuinbouw in stedelijke gebieden. Als landbouwattaché breng ik hiervoor partijen uit de VS en Nederland met elkaar in contact.'


De komende maanden moet duidelijk worden welke koers Biden gaat kiezen. Hij heeft al duidelijk gemaakt dat het klimaat een doorslaggevende factor gaat worden, ook in de landbouw. Er wordt al gesproken over koolstofboeren. Daarbij heeft Biden een miljardeninvestering voor het Amerikaanse platteland aangekondigd.


Meer produceren met minder water, mest en chemie

De aandacht voor duurzame landbouw groeit, ook in de VS, constateert Tran. 'De lijn is: meer produceren met minder water, minder meststoffen en minder chemie. Op dat terrein heeft Nederland kennis en ervaring. Het is aan ons de taak die ervaringskennis in de VS verder te verspreiden.'

Een van de speerpunten waar Nederland op in kan zetten is innovatieve tuinbouwtechnologie, stelt Tran. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt in deze sectoren voorop en dat wordt volgens haar in de VS ook zo gezien. 'De Amerikaanse agrofoodsector kijkt met respect naar de Nederlandse agrarische sector. Zo'n klein land en dan toch de tweede landbouwexporteur van de wereld, dat dwingt respect af.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer