Oekraïne start graantransporten via spoor

Oekraïne is begonnen met het transport van graan en andere landbouwproducten naar Europa via het spoor, nu de zeehavens van het land zijn gesloten vanwege de oorlog. Dat schrijft het Oekraïense landbouwonderzoeksbureau APK-Inform.

Oekra%C3%AFne+start+graantransporten+via+spoor
© Han Reindsen

Volgens APK-Inform zijn de eerste ladingen van een paar duizend ton nu verstuurd via het spoor door het westen van het land naar Europa. Oekraïne grenst aan de EU-landen Roemenië, Slowakije, Hongarije en Polen. De autoriteiten denken dat maandelijks wel 600.000 ton graan met de trein naar Europa kan worden geëxporteerd.


Voor de oorlog was Oekraïne maandelijks nog goed voor een export van meer dan 5 miljoen ton graan. Het overgrote deel ging via schepen vanuit havens aan de Zwarte Zee. Maar vanwege de oorlog zijn die havens geblokkeerd. Oekraïne heeft ook een exportverbod opgelegd voor bepaalde landbouwproducten om zo de eigen voedselvoorziening veilig te stellen.

Door de Russische invasie van Oekraïne en de verstoring van de export zijn de prijzen van landbouwgoederen sterk gestegen. Naast Europa is Oekraïne een belangrijke leverancier aan landen als bijvoorbeeld Egypte, Turkije, Pakistan en China.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer