VTA: 'Ondanks crisis ook in toekomst aardappelproducten nodig'

'Telers moeten zich realiseren dat ondanks de Oekraïnecrisis wereldwijd ook in de toekomst aardappelen en aardappelproducten nodig zijn.' Dat stelt de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in een update over de oorlog in Oekraïne en de hoge productiekosten.

VTA%3A+%27Ondanks+crisis+ook+in+toekomst+aardappelproducten+nodig%27
© Burt Sytsma

VTA schrijft dat de oorlog in Oekraïne en de huidige hoge productiekosten telers onzeker maken. Ook de aardappelmarkten aarzelden na de Russische inval in Oekraïne. Tot nu toe is er volgens de vereniging geen reden voor verandering in vrije koopprijzen of verkoop van verwerkte producten in de Europese Unie of daarbuiten.

'De activiteit bij de verwerkers in de North-western European Potato Growers-zone is goed', meldt VTA. Verwerkers hebben aardappelen nodig nu ze volle capaciteit draaien, ondanks de onzekerheid over de beschikbaarheid en kosten van frituurolie voor het komende jaar. Daarnaast spelen er diverse logistieke problemen en bijbehorende hogere kosten.


Stijgende productiekosten

VTA zegt dat begin dit jaar werd voorspeld dat de productiekosten voor komend seizoen met 15 tot 20 procent zouden stijgen. Door de inval van Rusland in Oekraïne stegen de prijzen voor gas, olie, elektriciteit en meststoffen nog harder. De stijgingen hebben ook invloed op alle prijzen van grondstoffen en producten in de aardappelketen.


Verder signaleert VTA dat een deel van het areaal dat in eerste instantie bestemd was voor de aardappelteelt, nu alsnog is of wordt ingezaaid met zomergranen en mais. Telers in Duitsland en Frankrijk zaaien meer zonnebloemen in. Sommige aardappeltelers hebben verwerkers met wie ze contracten hebben, gevraagd om hogere prijzen of meer flexibele voorwaarden.


Consumenten

VTA vindt dat ook consumenten bereid moeten zijn om meer te betalen, want alle ketenpartijen hebben te maken met hogere productiekosten. Om te zorgen dat akkerbouwers een eerlijke prijs krijgen, moeten handelaren en verwerkers verpakte of verwerkte producten tegen een hogere prijs kunnen verkopen, stelt de vereniging.

VTA concludeert dat telers zich moeten realiseren dat ondanks de ingrijpende crisis wereldwijd ook in de toekomst aardappelen en aardappelproducten nodig zijn. 'Contractvoorwaarden en onzekerheden in productiekosten moeten worden afgewogen voordat men overgaat tot aanplant van het eigen areaal', vindt de vereniging.


'Akkerbouwers moeten ook rekening houden met andere vraagstukken in de verschillende landen rondom de aardappelteelt', stelt VTA. Dat betreft de beschikbaarheid van grond en pachtprijzen. Ook de gevolgen van nieuwe nationale GLB-regelgeving op onderhuur kunnen van invloed zijn op het areaal van dit jaar en dat van 2023.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer