Beschikbaarheid tarwe vanuit Rusland en Oekraïne blijft onzeker

Autoriteiten en analisten komen met verschillende berichten en prognoses over de beschikbare exportvolumes voor tarwe vanuit Oekraïne en Rusland voor de rest van dit afzetseizoen.

Beschikbaarheid+tarwe+vanuit+Rusland+en+Oekra%C3%AFne+blijft+onzeker
© Twan Wiermans

In het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van maart voorspelt het Amerikaanse landbouwministerie USDA dat de exportmarkt 7 miljoen ton tarwe verliest als gevolg van de oorlogssituatie in Oekraïne. Deels wordt dit verlies gecompenseerd door hogere exportvolumes vanuit met name Australië en India.

USDA verlaagt het exportvolume voor Rusland van 35 naar 32 miljoen ton. In Rusland zelf gaat analysebureau SovEcon slechts uit van een tijdelijke vertraging van de tarwe-export en heeft daarom de prognose slechts licht aangepast. Adviesbureau ProZerno verlaagt de export wel met 6 miljoen tot 27 miljoen ton. Het Russische analysebureau Ikar houdt een ruime marge aan en de Russische Graanunie schat het exportvolume op 26,5 miljoen ton.


Spoorwegbedrijf Oekraïne

'Niemand weet hoe het zit en dat brengt de tarwemarkt alleen maar meer in onzekerheid', concludeert meelfabrikant Koopmans in een marktanalyse. Volgens Koopmans en ook RVO.nl in weekbericht granen zet het Oekraïense spoorwegbedrijf alles op alles om zoveel mogelijk tarwe via naburige landen als Polen, Hongarije en Slowakije alsnog aan te voeren op de wereldmarkt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Belangrijke afnemers van tarwe uit het Zwarte Zeegebied, zoals Egypte, Algerije, maar ook Iran en Irak, richten hun vizier voor de aankoop van tarwe op de Europese Unie, de Verenigde Staten en Kazachstan. Verschillende landen starten inschrijvingen voor de levering van tarwe, schrijft RVO.nl. Echter worden ook inmiddels biedingen afgewezen vanwege de hoge prijzen. Autoriteiten in Egypte melden dat de voorraadsituatie stabiel is en dat nieuwe aanvoer van tarwe op de korte termijn niet nodig is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer