Van Hall Larenstein ontwikkelt bordspel over bedrijfsovername

Onderzoekers en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden hebben voor agrarische bedrijfsopvolgers een bordspel ontwikkeld om een beter beeld te krijgen wat er allemaal bij een overname komt kijken.

Van+Hall+Larenstein+ontwikkelt+bordspel+over+bedrijfsovername
© Van Hall Larenstein

Volgens de school bestaat er nog veel onduidelijkheid over bedrijfsovername en is het voor potentiële opvolgers niet altijd eenvoudig om het gesprek hierover thuis te voeren.

In het spel Om Tafel nemen de spelers de rol aan van de familie Beukenboom. Op de boerderij van de familie Beukenboom staat een overname op de planning. Spelers moeten er samen voor zorgen dat de overname goed verloopt door aandacht te besteden aan de wensen en eisen van ieder familielid.


Drempel verlagen

De eerste reacties zijn positief, stelt Gelein Biewenga, docent-onderzoeker bij het project 'Expeditie Agrarische Bedrijfsovername Living Lab Noord-Nederland'. 'Studenten vinden het interessant om op deze manier bezig te zijn met een pittig onderwerp als bedrijfsovername. Ze vertellen dat ze het fijn vinden om op deze manier meer te leren over het onderwerp, maar ook om er met elkaar over in gesprek te gaan. Het spel verlaagt de drempel om ideeën uit te wisselen.'

Met Om Tafel is gekozen voor een bordspel in plaats van een digital game. Volgens gamedesigner bij 8D Games Bas Altenburg kan juist 'ouderwets' met elkaar om tafel zitten met een bord- of kaartspel effectiever zijn om een goed spel op gang te brengen.

Tijdens het spelen maken de spelers keuzes over de overname die de stand van zaken op het bord verandert. 'De spelers moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk van de belangen die op hun rollenkaarten staan, worden behaald', legt Altenburg uit. 'De setting van een bordspel zorgt juist voor de gewenste interactie tussen de verschillende spelers, waardoor de juiste gesprekken worden gevoerd en belangrijke informatie op tafel komt om de jonge bedrijfsopvolgers klaar te stomen voor de toekomst.'

Om Tafel is een samenwerking tussen onderzoekers en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, NHL Stenden, spelontwikkelaar 8D Games en het werkveld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer