Overname met passie én gunfactor

Het vinden van een geschikte opvolger is voor veel agrarische ondernemers een uitdaging. En tegelijk kan het voor jonge ondernemers lastig zijn om een bedrijf te starten. De gebroeders Duijf kozen ervoor om twee jonge ondernemers in het zadel te helpen: Tim Hendrix en Sjuul Mertens.

Overname+met+passie+%C3%A9n+gunfactor
Rabobank
© Kennispartner

Na de HAS startten Tim en Sjuul bij bloembollenkweker Peter van Meijel. Beide jongens hadden een grote droom: een eigen agrarische onderneming runnen. Al snel zagen ze een kans in het naastgelegen preiplantbedrijf van de gebroeders Duijf. De eigenaren hadden geen opvolgers en Sjuul en Tim gaven aan dat ze interesse hadden om de exploitatie van de preiplaten over te nemen. Ze startten met meewerken op het bedrijf en de vier mannen bleken een goede klik te hebben. Met het oog op hun pensioen en de wijzigingen van het plantenpaspoort en gewasbescherming in het vooruitzicht, besloten de broers Duijf in te gaan op de plannen van Sjuul en Tim.

Werkkapitaal

Niets is mooier dan de zon zien opkomen door je gewas en samen de preiplanten rooien

Tim Hendrix, akkerbouwer

Sjuul en Tim zijn tevreden over de resultaten in het eerste jaar na overname. Ze zijn trots op hun bedrijf en de goede prestaties, maar beseffen ook hoe belangrijk de voorbereidingen waren, om te komen waar ze nu staan.

Sjuul vertelt: ‘Vijf jaar terug had ik niet gedacht dat we een bedrijf zouden kunnen overnemen, omdat het geld niet beschikbaar was. Maar het draait om meer, de passie voor je vak en de gunfactor heb je even hard nodig.’ Bij de uitwerking van het businessplan en het verkrijgen van werkkapitaal trok het tweetal intensief op met Geert Peeters, accountmanager bij Rabobank.

Maatschap Duijf droeg de exploitatie van het goedlopende preiplantbedrijf over aan Tim en Sjuul. En Van Meijel stapte in als medeaandeelhouder. De jonge ondernemers pachten de gronden en gebouwen en huren indien nodig machines.

Doordat ze konden voortbouwen op het bestaande klantenbestand van Maatschap Duijf kwamen er direct voldoende orders binnen. De warme overdracht van de broers Duijf gaf hen veel vertrouwen van klanten. Tim: ‘Dankzij alle advies en hulp van de ervaren ondernemers en van Rabobank hebben wij een goede start kunnen maken. Dat is geweldig, want dit werk vinden we fantastisch. Niets is mooier dan de zon zien opkomen door je gewas en samen de preiplanten rooien.’

Lees meer over de toekomst van je boerenbedrijf via rabobank.nl/toekomstbedrijf

Rabo Opvolgers Perspectief

Sta je aan het begin van je carrière als agrarisch ondernemer of werk je al een tijd in de sector en ben je van plan om een agrarisch bedrijf over te nemen? Met de opleiding: het Rabo Opvolgers Perspectief werk je samen met andere ondernemers doelgericht aan de overname en de toekomst van je bedrijf. Ga naar rabo.nl/opvolgersperspectief.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Rabobank

 

 

Rabobank

Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met onze stakeholders zetten we ons al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en...

Lees verder »

Meer van Rabobank

Lees ook

Meer artikelen van Rabobank »

Artikelen over Rabobank