Italië blokkeert Chinese overname in zadenteelt

Italië gaat de overname van de Italiaans-Amerikaanse groentezadenproducent Verisem aan het door China geleide agroconcern Syngenta tegenhouden. Het Italiaanse kabinet van premier Draghi is volgens een regeringsfunctionaris tegen de transactie.

Itali%C3%AB+blokkeert+Chinese+overname+in+zadenteelt
© Wageningen University en Research

De invloedrijke Italiaanse agrarische belangenorganisatie Coldiretti had in Rome gepleit tegen de toenemende Chinese vloed in de agrosector. Sinds 2012 zijn in Italië vier deals met buitenlandse investeerders verboden, waarvan er drie betrekking hadden op biedingen van geïnteresseerde Chinese partijen.

Het is de eerste keer dat de Italiaanse regering de wet om strategische bedrijven te beschermen tegen buitenlandse kopers toepast in de agrarische sector. Het besluit is nog niet openbaar gemaakt omdat er nu achter de schermen wordt gesproken met de Amerikaanse mede-eigenaar van Verisem.


Voedselsoevereiniteit

Syngenta heeft zijn hoofdkantoor in Zwitserland, maar is eigendom van het Chinese staatsbedrijf Sinochem, onderdeel van Chem China. Dat staatsbedrijf is actief in verschillende sectoren, waaronder die van gewasbeschermingsmiddelen. Verisem, dat actief is in Italië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Rusland en Slovenië, bezit veel wetenschappelijke kennis is daardoor van strategisch belang voor de voedselsoevereiniteit.

De Chinezen willen Verisem, eigendom van de Amerikaanse financiële investeerder Paine Schwarts en Partner, voor zo'n 200 miljoen euro overnemen. Door de overname verschuift volgens Coldiretti de wereldwijde strategische balans voor de zadenproductie naar Azië, waardoor twee op de drie zaden in handen komt van vier buitenlandse multinationals.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer