Ellen Temmink gaat voor natuurinclusieve impactboerderij

Nooit dacht Ellen Temmink dat ze het melkveebedrijf van haar ouders zou willen overnemen. Liever trok ze de wijde wereld in, ver weg van Haaksbergen. Toch zit ze nu in een overnametraject en heeft ze grote plannen met de boerderij.

In de ligboxenstal van het melkveebedrijf van haar ouders in het Overijsselse Haaksbergen loopt Ellen Temmink (30) ontspannen tussen de vijftig melkkoeien door. Een grote witte koe loopt nieuwsgierig naar haar toe. Het is Gerda 24, de koe die ook een actieve rol speelt bij haar coachingsessies. Temmink is namelijk loopbaancoach en begeleidt mensen die hun plek in de maatschappij zoeken.

'Laatst was ik in de stal met een klant. Plotseling gaf Gerda 24 de man een flinke por. Ik vroeg hem wat hij kon leren van het gedrag van de koe. Hij wist het direct: 'Ik heb een schop onder mijn kont nodig.'


Overspannen

Temmink vertelt het met een stralende lach. Ze zit goed in haar vel, is zwanger van haar eerste kindje en heeft samen met haar vriend Ben grootse plannen. 'Nooit eerder heb ik me zo goed op mijn plek gevoeld als nu', zegt ze resoluut. Dat was jarenlang anders. De Twentenaar kent periodes van flinke overspannenheid. Ze wist niet wat ze met haar leven wilde.

Ik ben een sociaal en gedreven mens en heb contact nodig

Ellen Temmink, melkveehouder in Haaksbergen

Die zoektocht begon op haar achttiende. Temmink ging naar de universiteit om personeelswetenschappen te studeren. Ze behaalde haar bachelor, maar miste de creativiteit in de studie. Ze switchte ze naar de theateracademie en stond regelmatig op de planken. Al klonk dat leuker dan het was. Eenmaal in de spotlights werd ze met zichzelf geconfronteerd. 'Ik voelde me onzeker, durfde geen fouten te maken en wist me geen raad met kritiek.'


Reizen

Na een jaar stopte Temmink. 'Ik weet nog dat ik huilend naar mijn vader belde.' Daarna volgden drie tussenjaren waarin ze alleen ging reizen. 'Ik vond het vooraf doodeng, maar ik wilde het graag. Ik kon soms wat zwaar op de hand zijn, maar tijdens mijn reis in Chili en Argentinië leerde ik te relativeren.'

Eenmaal thuis volgde Temmink even een studie psychologie. Ook werkte ze een poosje in een hotel in Noorwegen. 'Een eenzame en confronterende tijd. Ze zeggen dat uit je wonden je wonderen voortkomen. Daar geloof ik wel in. Ik weet zelf hoe het is om niet te weten wie je bent en wat je te bieden hebt. Toch ben eruit gekomen en ik help er nu anderen mee.'


Vriend uit Twente

Tijdens haar reizen leerde Temmink hoe ze haar hart moest volgen. Een cliché-uitspraak, geeft ze toe. Maar het is niet veel anders dan doen wat haar plezier gaf. Terug in Twente kwam ze op een dorpsfeest haar vriend tegen. Een honkvaste Tukker. 'Hij wil nooit weg uit Twente. Gek genoeg gaf dat mij de rust die ik nodig had.'

Het moment waarop Temmink besefte dat ze het melkveebedrijf wilde overnemen, herinnert ze zich nog goed. Het klimaatvraagstuk was de trigger. 'We moeten anders omgaan met de natuur en onze grond. Een jaar geleden dacht ik opeens: pa heeft 27 hectare grond. Als ik ergens direct invloed op kan hebben, dan is het op deze plek.'


Veel ideeën

Temmink noemt dit haar 'ahamoment'. Ze kreeg het gevoel alsof de kurk van de fles werd gehaald. Haar ideeën begonnen te stromen en het leek alsof alles op zijn plek viel. 'De manier waarop mijn vader boert, past niet bij mij. Maar een natuurinclusief, regeneratief melkveebedrijf met sociale zijtakken wel. We hebben veel te herstellen.'


'De manier waarom mijn vader boert, past niet bij mij', zegt Ellen Temmink uit Haaksbergen.
'De manier waarom mijn vader boert, past niet bij mij', zegt Ellen Temmink uit Haaksbergen. © Jorien Slager

De ondernemer wil samen met haar partner en ouders de transitie gaan maken. 'Gelukkig staan mijn ouders hier open voor', zegt ze dankbaar.


Meerdere verdienmodellen

Temmink wil een impactboerderij creëren en niet alleen afhankelijk zijn van melkgeld. Er moeten meerdere verdienmodellen komen. Coaching tussen de koeien is daar een voorbeeld van. Ook begeleidt de ondernemer op de boerderij teams en bedrijven die innovatieslagen willen maken. Verder verhuurt de familie diverse ruimtes aan andere coaches.

'We willen mensen verbinden met de natuur en onze koeien. Ik zie bijvoorbeeld voor me dat mensen komen helpen in de moestuin en met mijn moeder samen koken. Daarna gaan we met elkaar aan tafel. Mijn missie is om een leger van veranderaars en impactmakers te mobiliseren.' Ze voegt eraan toe dat deze bedrijfsopzet bij haar past. 'Ik ben een sociaal en gedreven mens. Ik heb contact nodig.'


Weer weidegang

De eerste stappen naar een natuurinclusief melkveebedrijf zijn al genomen. Dit jaar gaan de koeien voor het eerst in zeventien jaar naar buiten. Ook zijn de eerste hectares kruidenrijk grasland gezaaid. Temmink laat zich inspireren door andere natuurinclusieve boeren. 'Dat zijn er in Nederland al best veel. Ook de Netflix-film Biggest Little Farm boeit me.'

Temmink is zich ervan bewust dat sommige mensen haar visie 'raar' vinden. Maar dat is exact wat ze wil bereiken: laten zien dat het ook anders kan.


Als je twijfelt over bedrijfsovername

Ellen Temmink wil de boerderij op termijn gaan runnen met een team van mensen, denk aan een koeienverzorger en iemand die het regelwerk overneemt. Jongeren die twijfelen over bedrijfsovername adviseert ze om groots te dromen. 'Wat is je ideale plaatje? Welk werk doe je het liefst? Blijf niet met je eigen gedachten in hetzelfde kringetje zitten. Durf om hulp te vragen. Dat was voor mij ook een grote les.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer