Hoeve Bouwlust in Maasland is een 'oase' in stedelijk gebied

Hoeve Bouwlust in Maasland bestaat al tweehonderd jaar. Aan het roer staat Peter de Vette. Hij heeft met zijn ouders een sterk verbrede boerderij met camping, winkel en allerlei activiteiten. De koeien zijn terug van weggeweest.

Hoeve+Bouwlust+in+Maasland+is+een+%27oase%27+in+stedelijk+gebied
© Michiel Elands

Het is een drukte van belang op het erf van Hoeve Bouwlust in het Zuid-Hollandse Maasland. Ouders met kinderen bestellen een ijsje bij de 'Koedowinkel', waar ook streekproducten in het schap liggen. Het ijs is van eigen makelij en bezoekers kunnen bij de koeienstal de melk – A2-melk – direct zelf tappen. 'Het begint weer te lopen', zegt Peter de Vette (32) opgelucht. 'Tijdens de eerste lockdown moesten we mensen van het erf sturen. Dat was geen fijne periode.'

Vandaag schijnt de lentezon voluit en zijn alle beperkende maatregelen afgeschaald. De wijkagent en twee boa's komen een drankje halen, terwijl een van de gasten zich ontfermt over het potlammetje dat ronddartelt. 'Die is van de buurman en wij verzorgen het graag', legt De Vette uit. 'We moeten er toch al 's nachts uit voor onze eigen lammetjes en het is leuk om veel dieren op de boerderij te hebben.'


Escaperoom Mevrouw Tok

Hoeve Bouwlust is een multifunctioneel boerenbedrijf. Naast een camping met 45 plaatsen is er volop ruimte voor activiteiten, zoals een boerderijterras en recreatie in de vorm van boerengolf of huifkartochten. De trots van de jonge boer is de escaperoom in de omgebouwde hooischuur voor de jongste gasten. Daar wordt het verhaal van Mevrouw Tok verteld en kunnen kinderen allerlei puzzels oplossen om de benodigde eieren te zoeken.

Ik ben in 2015 van start gegaan met drie vaarzen en een minimelker

Peter de Vette, Hoeve Bouwlust in Maasland

'Ik heb een technische opleiding gedaan en heb dit samen met een vriend gebouwd', zegt De Vette, terwijl hij het systeem laat draaien met lichteffecten, bewegende dieren en de wind die met een ventilator wordt nagebootst. Alles komt samen via een centraal computersysteem, waarmee hij de escaperoom met één druk op de knop aanstuurt.


Traditie

Diezelfde technische vaardigheden zijn terug te zien in de stal, waar de jonge ondernemer op een scherm kan zien welke koe nog gemolken moet worden. 'Mijn vader is in 2003 gestopt met melken en ik ben in 2015 weer van start gegaan met drie vaarzen en een minimelker om zelf ijs te kunnen maken. Koeien houden past in de traditie van ons bedrijf.'

De vroegere melkstal is dichtgestort, laat De Vette zien. 'Nu heb ik twintig melkkoeien, jongvee en een tweedehands melkrobot. Elke koe hebben we een naam gegeven en kinderen kunnen met behulp van de kaart voor de stal uitzoeken wie wie is. Als ik de middelen heb om fosfaatrechten bij te kopen, wil ik tot veertig koeien doorgroeien.'


Melkcoöperatie Delflandshof

Het balletje is gaan rollen, toen de ondernemer samen met een aantal andere boeren en tuinders in gesprek is gegaan met gemeente Rotterdam over het leveren van streekproducten aan de stad. Dat heeft het zaadje geplant voor een eigen melkcoöperatie Delflandshof, opgezet door vijf melkveehouders uit Midden-Delfland.


De informatie vanuit de melkrobot.
De informatie vanuit de melkrobot. © Michiel Elands

De afzet is geregeld via een kleine coöperatie waar de familie De Vette lid van is. In de regio zijn al vijftig verkooppunten en op het bedrijf wordt 3.000 kilo melk per week verwerkt. De coöperatie gaat op het erf een nieuwe zuivelruimte bouwen om de toenemende vraag bij te benen.


Maatschappen

Peter de Vette zit samen met zijn ouders Quirien en Wil in de maatschappen voor de verbredingstakken en voor de boerderij. 'Mijn ouders zagen in de jaren negentig dat met de beschikbare grond en stalruimte de mogelijkheden beperkt waren om te groeien als melkveehouderij en zijn toen de camping gestart. Dat bleek al snel een rendabele tak die verder is uitgebreid. We hebben de verbreding nodig om ook het boerenbedrijf draaiende te houden en dat lukt prima.'


De melk in de eigen winkel.
De melk in de eigen winkel. © Michiel Elands

Met de campinggasten kwamen ook de verzoeken voor horeca en vertier. In 2006 zijn een recreatieruimte en vakantiehuisjes gebouwd met het geld van de verkoop van het melkquotum op de plek van een oude stal. 'Ik zie onze locatie als een oase in een stedelijk gebied met Rotterdam, Den Haag en Delft om de hoek. De campinggasten komen hier voor de dieren, de ruimte en de rust.'


Zevende generatie

In 2012 is Peter de Vette, als zevende generatie, gevraagd of hij Hoeve Bouwlust over wilde nemen. 'Mijn ouders stonden voor de keuze om met een camping en jongvee af te bouwen richting hun pensioen of om juist door te groeien als ik erbij zou komen. Hier werken voelt als een hobby, een passie.' Het werken op een recreatiebedrijf 'moet je liggen'. Zijn zus Rianne werkt liever met dieren en heeft op het terrein haar eigen kattenpension naast haar werkzaamheden voor de coöperatie.

Zijn ouders hebben dit jaar aangegeven wat minder te willen gaan werken. De Vette wil dat gat dichten door meer personeel aan te trekken. 'Dan houd ik mijn handen vrij om het vee te verzorgen, het gras te maaien tussen de campingplaatsen, alle andere werkzaamheden en af en toe eens praatje te maken met onze gasten.'


'Bourgondische locatie'

Peter de Vette is de zevende generatie op Hoeve Bouwlust in het Zuid-Hollandse Maasland. Zijn ouders Quirien en Wil de Vette zijn sinds 1999 eigenaar en hebben het bedrijf getransformeerd van een melkveehouderij tot een 'bourgondische locatie' voor feesten, activiteiten en overnachten. Ook is er een streekwinkel. Naast de nieuwe kleine melkveetak fokt de familie jongvee op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer