Zorgboer moet financiën totale bedrijf verantwoorden

Het Rijk gaat scherper toezien op de financiën in de zorgsector. Dat heeft ook gevolgen voor de zorgboeren. Zij moeten voor 1 juni 2023 verantwoording afleggen over hun financiële bedrijfsvoering, resultaat en vermogen van het hele bedrijf, dus ook de agrarische tak. Dat blijkt na overleg van LTO Nederland met het ministerie van VWS.

Zorgboer+moet+financi%C3%ABn+totale+bedrijf+verantwoorden
© Wouter Hartendorf

LTO Nederland vindt de maatregel veel te ver gaan. De belangenorganisatie dringt in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan op een uitzondering voor de circa 1.250 zorgboeren in Nederland.

Aanleiding voor de verplichting om jaarlijks de gegevens openbaar te maken, is dat zorg veelal met collectieve middelen wordt bekostigd. Zorgaanbieders moeten zich daarom maatschappelijk verantwoorden. Zij moeten aangesproken kunnen worden op de continuïteit van de zorgverlening, integriteit en professionaliteit van de bedrijfsvoering, stelt het ministerie van VWS. De maatregel is onderdeel van de wet toetreding zorgaanbieders die per 1 januari volgend jaar in werking treedt.


Onrust zorgboeren

Volgens voorzitter Arjan Monteny van LTO Nederland-vakgroep Multifunctionele Landbouw leidt de maatregel tot onrust onder met name kleinere zorgboeren met een grotere agrarische tak. ‘Niet alleen de grotere zorgboerderijen, ook bedrijven die bijvoorbeeld 5 procent omzet behalen uit de zorg en het overgrote deel uit de agrarische productie moeten financieel volledig met de billen bloot.'

Voor de met publieke middelen gefinancierde zorg is dat terecht, geeft hij aan. 'Maar het gaat niemand wat aan wat voor financieel resultaat ze halen uit de agrarische productie of hun andere takken. Wij vrezen dat zorgboeren hiermee in hun landbouw- en andere bedrijfsactiviteiten concurrentienadeel ondervinden. Dit vinden wij buitenproportioneel, onredelijk en oneigenlijk.'


Oproep via Twitter

Een van die kleinere zorgboeren is vleesveehouder Wouter Hartendorf uit het Noord-Hollandse Santpoort-Zuid. Hij riep onlangs via Twitter demissionair minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis op de zorglandbouw van de regelgeving uit te sluiten.

Hartendorf heeft met zijn boekhouder gesproken over mogelijke sluiting van zijn zorgboerderij als de maatregel toch wordt doorgevoerd. 'Deze regelgeving is bedoeld voor zorginstellingen. Daar is meer transparantie nodig. Wij hebben als zorgboeren hier niets mee te maken. Ik ben boer, geen hulpverlener. Ik vang een paar mensen op, omdat ik iets goeds wil doen voor de maatschappij, niet om daar veel geld mee te verdienen. De maatschappij schreeuwt om zorgboeren en om voldoende goede zorgplekken. Maar als wij zo worden tegengewerkt, worden wij gedwongen te stoppen.'Hij heeft niets te verbergen, stelt Hartendorf, maar gaat de financiën over zijn gehele bedrijf niet openbaar maken. 'Jan en alleman kan straks inzien wat de inkomsten van mijn bedrijf zijn, hoeveel ik met mijn vleesvee verdien. Dat gaat niemand wat aan. Ook niet wat collega's verdienen met de verkoop van hun melk, uien en wortelen. Aan mensen in loondienst vraag je toch ook niet om hun loonstrook? Dit is totaal mesjokke.'


Splitsing

Vakgroep Multifunctionele Landbouw overlegt samen met Federatie Landbouw en Zorg met het ministerie van VWS over mogelijke oplossingen voor de zorgboeren. Of bijvoorbeeld splitsing van de zorgboerderij en het landbouwbedrijf een oplossing is, is volgens Monteny zeer de vraag. 'Het is nog heel onduidelijk of de maatregel hiermee verandert, geven accountants aan. Er wordt waarschijnlijk gekeken of bedrijven samen toch een fiscale eenheid vormen.'

Bovendien is bedrijfssplitsing een enorme kostenpost, stelt Monteny. 'Het inhuren van een accountant en notaris kost al gauw 5. 000 euro. En er moet dan ieder jaar een aparte jaarrekening worden gemaakt.'


Slechte ontwikkeling

Er is nog een andere reden waarom de MFL-voorzitter geen voorstander is van splitsing. 'De kern van de zorglandbouw is juist verbinding van de zorg met de landbouwtak. Wanneer je hieraan begint te morrelen, haal je de kern uit de zorglandbouw. Dat is een slechte ontwikkeling.'

Monteny vreest voor verschraling van het aanbod in de zorglandbouw wanneer de maatregel ook voor de zorgboeren wordt doorgevoerd. 'Er wordt met zevenmijlslaarzen door het zorglandschap gelopen. Kleinere zorgboeren zullen door een opstapeling van gebeurtenissen en maatregelen sneller stoppen met hun bedrijf, daarover krijgen wij tal van signalen.'


Aanbestedingen

Corona en het steeds lastiger kunnen doen van aanbestedingen spelen volgens de vakgroepvoorzitter ook mee. 'De bureaucratische rompslomp neemt nog verder toe, terwijl de zorg er niet beter van wordt. Door deze maatregelen wordt het kind met het badwater weggegooid.' Het ministerie van VWS hoopt deze week met een reactie te komen op de ontstane onrust.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer