China betaalt Poetin in dollars voor import van Russische tarwe

China versoepelt de handelsregels voor Rusland en heeft alle beperkingen op de invoer van Russische tarwe opgeheven. China is de enige grote mogendheid die de aanval van Poetin op Oekraïne niet hardop heeft veroordeeld.

China+betaalt+Poetin+in+dollars+voor+import+van+Russische+tarwe
© Twan Wiermans

De Chinese en Russische leiders Xi Jinping en Vladimir Poetin blijken dat al een paar weken geleden te hebben afgesproken, bij de openingsplechtigheid van de Olympische winterspelen. De versoepelde handelsregels zijn bekendgemaakt op de dag dat Poetin zijn oorlog tegen Oekraïne begon.

Rusland is een van 's werelds grootste tarweproducenten, maar was tot nu toe uitgesloten van export naar China vanwege bezorgdheid over mogelijke schimmels en andere besmettingen.


Regels versoepelt

Het China's douaneagentschap versoepelt nu de regels en keurde op 24 februari de invoer van tarwe uit alle Russische regio's van Rusland goed, meldde Associated Press. Dat geeft de Russische president Poetin een alternatief voor westerse markten als die mogelijk onder Europese sancties worden gesloten. Dat de handel tussen beide landen grotendeels in dollars gebeurt, is een voordeel voor Rusland in het geval het westen financiële blokkades opwerpt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De toenemende handel in landbouwproducten tussen beide landen is een nieuw teken van de recente toenadering tussen China en Rusland. Vorig jaar steeg de handel tussen Rusland en China met 35 procent tot 147 miljard dollar.
Het besluit van China lokt heftige reacties uit in het Westen, dat met harde sancties Rusland probeert over te halen zijn militaire operatie in Oekraïne te staken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer