'Het gevecht om de ruimte is officieel begonnen'

De polder moet worden verbouwd om uit de stikstofimpasse te komen. Daarvoor is nu een speciale minister voor Natuur en Stikstof aangewezen. Nederland moet op zoek naar een nieuwe balans tussen economie en ecologie. Hoeveel ruimte is er nodig in ieder gebied voor landbouw, natuur, water, industrie, woningen en infrastructuur?

%27Het+gevecht+om+de+ruimte+is+officieel+begonnen%27
© Dirk Hol

Om die vraag te kunnen beantwoorden hebben provincies de opdracht gekregen aan de slag te gaan met gebiedsgerichte processen. Zij gaan dit doen met stakeholders zoals boeren, tuinders, natuurorganisaties en waterschappen. En daar komen gemeenten, woningbouw, infrastructuur en industrie nog bij. De provincie als scharnierpunt tussen Rijk en de polder.

Het gevecht om de ruimte is dus officieel begonnen. Ondertussen nemen veel boeren een afwachtende houding aan. De onzekerheid over voorwaarden voor innovatie, extensivering, uitkoop of verplaatsen zijn nog onduidelijk en het vertrouwen is minimaal.

Die fragiele situatie wordt door sommige boerenclubs en politieke partijen gebruikt om de polder te polariseren. Zij geloven niet in een gebiedsgerichte aanpak, want er zou geen stikstofprobleem zijn. Boeren die overwegen zitting te nemen in gebiedscommissies worden voor gek verklaard of zelfs bedreigd met een rechtszaak. Niet vanwege het boerenbelang, maar het eigen politieke belang van de criticasters.

De fragiele situatie wordt gebruikt om de polder te polariseren

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Immers, de komende jaren staan in het teken van verkiezingen. Eerst de gemeenteraden in maart 2022. Provinciale Staten, en indirect de Eerst Kamer, en waterschappen zijn in 2023 aan de beurt en in 2024 het Europees Parlement. Weer een jaar later zijn er de Tweede Kamerverkiezingen, tenzij het kabinet eerder valt.

Het is van cruciaal belang dat provincies vaart maken met het scheppen van duidelijkheid over voorwaarden en werken aan het boerenvertrouwen. Tegelijkertijd is het voor boeren en tuinders van belang de kansen te verkennen die de gebiedsgerichte processen kunnen opleveren. En polarisatie geen kans te geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer