Mooie omstandigheden voor de inzaai van vroege peen

Akkerbouwer Maickel Roost in Hunsel is deze week druk met het inzaaien van vroege peen op de lichte zandgronden in Midden-Limburg. 'Het zijn uitstekende omstandigheden om te zaaien.'

Mooie+omstandigheden+voor+de+inzaai+van+vroege+peen
© Lé Giesen

Bij een controle op zijn eigen zaaiwerk stelt Roost tevreden vast dat het peenzaad goed vast komt te liggen in de vochtige ondergrond. 'We zijn vorige week gestart, toen was de grond hier al bekwaam.'


De Limburgse peenteler controleert zijn eigen zaaiwerk.
De Limburgse peenteler controleert zijn eigen zaaiwerk. © Lé Giesen

Roost geeft aan dat hij meestal rond eind februari of begin maart wil starten met de inzaai. 'Wij telen dit jaar 28 hectare peen met naast Nerac ook vroege rassen als Laguna en Bangor. Onze inzet is om de eerste peen al eind juni te kunnen rooien. Om de teelt te vervroegen, dekken we een deel van het vroeggezaaide areaal af met folie.'


Maickel Roost zaait vroege peenrassen om eind juni al te kunnen beginnen met rooien.
Maickel Roost zaait vroege peenrassen om eind juni al te kunnen beginnen met rooien. © Lé Giesen

Op de lichte zandgrond teelt Roost de peen vlakvelds. Hij legt uit dat het op zijn percelen niet mogelijk is om ruggen op te bouwen. 'Bovendien is de grond hier los genoeg om goede peen te telen zonder ruggen. Bijkomend voordeel voor ons is dat we door deze manier van zaaien een dicht veld met loof opkweken. Dat maakt het onderdrukken van onkruid een stuk gemakkelijker.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer