Nationale Peen Manifestatie in teken van groene middelen

De matige prijzen en de intreding van nieuwe groene middelen waren woensdag het gesprek van de dag tijdens de Nationale Peen Manifestatie in het Flevolandse Lelystad.

Op het proefveld toonden verschillende bedrijven hun nieuwe rassen en middelen. 'Het is uniek dat we dit samen met alle bedrijven doen', geeft Joost Litjens van Bejo aan. 'Langs de weg zijn we concurrenten van elkaar, maar nu zijn we één.' Leo Mabesoone is onafhankelijk teeltadviseur en loopt al jaren mee in het vak. 'Wat mij opvalt, is dat alle bedrijven aan het kijken zijn naar vergroening. Dat valt dit jaar heel duidelijk op.'

Bejo roept op om te wachten met het verbieden van chemische middelen tot er goede alternatieven zijn. 'Dat zou wel het beste zijn, maar zo werkt het helaas niet', weet Litjens. 'Een middel dat niet voldoet, gooien ze er meteen uit. Gelukkig hebben we dan dagen als vandaag om te zien welke groene middelen voldoen.'

Door de goede groeiomstandigheden dit jaar is er volop aanbod van peen wat de prijzen drukt. Dat in combinatie met vaker spuiten, maakt het moeilijk om de teelt in Nederland rendabel te houden, verwacht Mabesoone. 'Als je geen topopbrengst hebt, wordt het moeilijk om een boterham te verdienen. Alles wordt duurder, ga er maar aan staan als jonge boer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer