Late peenoogst door stroef lopende markt

Normaal is loonwerker Daniël Dekker ongeveer half november wel klaar met de oogst van peen. Dit jaar wordt het enkele weken later onder meer vanwege de moeizame marktsituatie.

Late+peenoogst+door+stroef+lopende+markt
© Anton Dingemanse

Dekker van loonbedrijf Dekker-Haartsen in het Zeeuwse Biervliet is deze week nog bezig met het rooien van een perceel B/C-peen van het ras Nerac op het bedrijf van Wilfried Bral in Vogelwaarde. Hij geeft aan dat het loof van de peen nu hard begint te slijten. 'Vanwege de aantastingen van alternaria is dit waarschijnlijk het laatste peenperceel dat we met de klemband kunnen rooien.'

In zijn werkgebied schat Dekker dat hij als loonwerker nog 30 tot 40 hectare peen moet rooien. 'Dat is nog best veel voor de tijd van het jaar en daarvoor zullen we de aardappelrooier moeten gebruiken. Veelal zijn het wortels die direct afland naar een afnemer gaan. De meeste bewaarpeen is nu wel de grond uit en bovendien zitten de bewaarplaatsen inmiddels helemaal vol.'


Gunstig groeiseizoen

Over de kwaliteit van de geoogste peen is Dekker prima te spreken en ook de opbrengsten zijn volgens de loonwerker bovengemiddeld. 'We hebben een relatief gunstig groeiseizoen achter de rug, met een goede opkomst en een groei die lang heeft aangehouden. Juist die mooie opbrengsten en de uitbreiding van het peenareaal in Nederland zorgen nu voor de stroef lopende markt.'

Volgens Dekker is er op dit moment nauwelijks vraag naar Nederlandse peen in het buitenland. Daarom is de prijsvorming ook zwaar teleurstellend, verklaart hij. 'Iedereen wacht af en hoopt op een goede afnemer voor zijn peen. Dat is ook de reden dat peentelers, die hun laatste peen afland leveren, nu niet zoveel haast hebben om te rooien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer