Gronings peen op transport naar Noord-Holland

Een derde van de totale peenvoorraad van akkerbouwer Elwin Klijn in het Groningse Uithuizermeeden wordt per vrachtwagen vervoerd naar groothandelaar Brassica Trade in het Noord-Hollandse Dirkshorn. Daar wordt de peen gewassen en verwerkt.

Gronings+peen+op+transport+naar+Noord%2DHolland
© Koos v.d. Spek

'De opbrengst was bovengemiddeld goed, de kwaliteit wisselend en de prijs laat te wensen over', vat Klijn samen. 'We krijgen zeker 30 procent te weinig betaald in de vrije markt. In Nederland en West-Europa is voldoende geoogst, maar de vraag blijft achter. Ik hoop dat richting het voorjaar de vraag toeneemt en de prijs aantrekt.'

Klijn levert ook aan verpakkers in Duitsland. De ondernemer vond het peenseizoen niet geweldig. 'Het was te nat. Gelukkig ging het rooien zonder problemen.' Hij teelt het gewas op lichte zavelgrond in het meest noordelijke deel van Groningen. Het afslibbaarheidspercentage is 15 tot 30 procent. 'Heel geschikte grond voor peen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer