LTO/NOP: hogere eierprijs nodig om gestegen kosten te compenseren

De vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP vraagt supermarkten om hogere prijzen voor eieren. Door onrust op de grondstoffenmarkt lopen pluimveehouders het risico op elk ei verlies te maken. Om de kostenstijgingen te compenseren, is een hogere inkoopprijs door supermarkten noodzakelijk.

LTO%2FNOP%3A+hogere+eierprijs+nodig+om+gestegen+kosten+te+compenseren
© Persbureau Noordoost

'Als pluimveehouders zelfs de voerkosten niet meer terug kunnen verdienen, dan gaan – simpel gezegd – de kippen naar de slacht en ligt de eierproductie stil. Dan heb je dus geen Nederlandse eieren in de schappen, als het Pasen is', zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'Wij doen deze oproep aan de keten omdat je niet dagelijks verse eieren kunt blijven produceren, als je op elk ei verlies lijdt.'


De vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP stelt dat de voerprijs al meer dan 25 procent hoger is, gerekend vanaf de start van de oorlog in Oekraïne. Ten opzichte van vorig jaar gemaakte contractafspraken kan dat zelfs oplopen tot een verhoging boven de 50 procent. De verwachting is dat dit de komende tijd nog verder oploopt. De kostprijs van eieren bestaat volgens de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP normaal gesproken voor 65 procent uit voerkosten.


Uitzonderlijke situatie

Met deze uitzonderlijke situatie en deze voerprijzen is op geen enkele wijze rekening gehouden in de contracten die eierhandelaren met supermarkten hebben afgesloten en de contracten die pluimveehouders met eierhandelaren hebben afgesloten. Een verhoging van de inkoopprijs door de supermarkten is dus noodzakelijk.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De stijging van de prijs van diervoeders is het gevolg het stilvallen van de levering van diervoedergrondstoffen uit Oekraïne. Van de totale import in Nederland komt een relatief kleiner deel van de grondstoffen uit Oekraïne, maar door de oorlog en wegvallende handelsvolumes is de hele wereldmarkt van grondstoffen verstoord. Er moet worden gezocht naar alternatieve grondstoffen die ergens anders worden ingekocht. Dat heeft een prijsopdrijvend effect.

De vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP roept supermarkten op om oog te hebben voor deze effecten en hun verantwoordelijkheid te nemen. De Jong beseft dat niemand zit te wachten op prijsverhogingen, nu de inflatie hoog is en de energierekening stijgt. Maar volgens hem is het noodzakelijk dat supermarkten meer gaan betalen om de productie veilig te stellen.


Supermarkten

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten, benadrukt dat veel bedrijven te maken hebben met een onzekere toekomst en verstoorde wereldmarkt. Ook supermarkten kampen daarmee. 'Daarom is het belangrijk dat alle bedrijven die te maken hebben met commerciële relaties, zoveel mogelijk onderling afstemmen hoe er met tekorten en onzekerheden kan worden omgegaan', laat een woordvoerder weten.

CBL hoopt ook dat de overheid zal helpen met het verlichten van financiële lasten, bijvoorbeeld door belastingen op energie te verlagen. Supermarktketen Lidl meldt er alles aan te doen om klanten, ook met Pasen, eieren te blijven verkopen. 'We volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer