Kostprijs ster Beter Leven-kip: 138,5 cent per kilo

De kostprijs voor vleeskuikens gehouden volgens de 1 ster criteria van het Beter Leven-keurmerk is 138,5 eurocent per kilo afgeleverd gewicht. Daarbij wordt gerekend met een afschrijvingstermijn van vijf jaar voor de overdekte uitloop en aanpassing voor daglicht.

Kostprijs+ster+Beter+Leven%2Dkip%3A+138%2C5+cent+per+kilo
© Pixabay

Dat heeft Wageningen Economic Research (WEcR) op verzoek van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP en NVP berekend. Gerekend met een afschrijvingstermijn van tien jaar voor de overdekte uitloop bedraagt de kostprijs 134,4 cent per kilo afgeleverd gewicht. De kostprijs voor een regulier vleeskuiken is bijna 95 cent per kilo afgeleverd gewicht.

Met deze kostprijsberekening kunnen pluimveehouders de door marktpartijen aangeboden contracten toetsen. Daarmee wordt inzichtelijk of de contracten ook voldoende verdienvermogen bieden voor de pluimveehouders. Het gaat daarbij om de gehele looptijd van een contract dat de pluimveehouder aangaat. Het is belangrijk dat de contractduur zich verhoudt tot de afschrijvingstermijn van de overdekte uitloop. De kostprijsberekening maakt dit inzichtelijk.


Eendagskuikens

De kostprijs is gebaseerd op de gemiddelde technische resultaten en de huidige prijzen voor eendagskuikens en voer. De situatie in de praktijk zal per bedrijf variëren. Voor enkele belangrijke factoren heeft WEcR een gevoeligheidsanalyse uitgevoerd, waarmee inzichtelijk wordt wat daarvan het effect op de kostprijs is. Elke vleeskuikenhouder zal voor zijn bedrijfssituatie zelf de kostprijs moeten bepalen.

In onderstaande video wordt uitleg gegeven over de berekening. Die uiteenzetting zou eigenlijk plaatsvinden tijdens de pluimveerelatiedag. Die werd gecanceld vanwege de vogelgriepsituatie in ons land.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer