Buurt trapt op de rem bij autorally in Noord-Drenthe

Boeren, burgers en buitenlui in Noord-Drenthe hebben verontwaardigd kennisgenomen van een autorally die op 12 maart wordt gehouden in de regio. Het evenement botst in hun ogen met het stikstofbeleid. Daarnaast zorgt het voor geluidsoverlast en afsluiting van wegen.

Buurt+trapt+op+de+rem+bij+autorally+in+Noord%2DDrenthe
© Drenthe Rally

Aan de Drenthe Rally zouden 120 raceauto's meedoen. De route loopt vanaf het TT-circuit in Assen onder meer door een natuurgebied bij Yde en rond de dorpen Zeijen, Bunne en Donderen. Langs de route moeten voor het evenement die dag wegen worden afgesloten. De vergunning daarvoor van gemeente Tynaarlo is echter nog niet definitief rond.

Inmiddels regent het telefoontjes bij de gemeente van ongeruste buurtbewoners. Zij vinden onder andere dat het evenement aan het begin van het broedseizoen schuurt met het belang van rust voor de natuur, nog los van de extra stikstofbelasting die het veroorzaakt.


Melkrobot

Veehouder Gerko Brink uit Zeijen is een van die verontruste bellers. 'Ik ben niet de tegen het uitoefenen van een hobby, maar als van ons allemaal wordt gevraagd minder stikstof uit te stoten, dan is dit toch wel vreemd. En het zijn niet zomaar auto's, maar racewagens.' Brink maakt zich verder zorgen over de wegafsluitingen. 'Stel dat mijn melkrobot die dag in de storing schiet en ik met spoed een monteur nodig heb. Hoe moet die dan bij mijn bedrijf komen?'

Brink had donderdag nog geen reactie ontvangen op zijn verzoek om meer informatie. 'Er is wel een voorlichtingsbijeenkomst geweest, maar de uitnodiging daarvoor is heel kort op de bijeenkomst zelf verstuurd. Daardoor waren er maar zes mensen. De organisatie zei daar overigens dat ze het evenement het liefst een beetje stil wilde houden.'


Rallymonsters

Ook buurtbewoner Hanny Jippes uit Yde zegt er met haar verstand niet bij te kunnen dat een dergelijke rally nog wordt georganiseerd. 'Je hoeft niet lang na te denken over wat de gevolgen zijn als deze rallymonsters door onze natuurgebieden gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer