Kamer wil af van afhankelijkheid van Russisch gas

Nederland moet af van de afhankelijkheid van Russisch aardgas, vindt de Tweede Kamer. In een motie die steun heeft van een ruime Kamermeerderheid wordt het kabinet opgeroepen een plan op te stellen 'om de komende jaren de afhankelijkheid van Rusland op energiegebied af te bouwen'.

Kamer+wil+af+van+afhankelijkheid+van+Russisch+gas
© Dirk Hol

Verder vraagt de Kamer om een onderzoek dat duidelijk moet maken hoe afhankelijk Nederland voor zijn energie is van 'onvrije landen'. De regering moet daar jaarlijks over gaan rapporteren. Gasimport vanuit Rusland is een van de onderdelen van de rapportage die de Kamer graag wil zien.

Tijdens een debat met minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) over de klimaatplannen van het kabinet kwam woensdag ook de afhankelijkheid van Russisch gas aan bod. Rusland is de belangrijkste gasleverancier van de Europese Unie. De Kamer en ook het kabinet willen daarvan af. Het conflict in Oost-Oekraïne, waarbij de spanningen steeds verder oplopen, draagt bij aan die wens.


Jetten wil ook dat Nederland minder afhankelijk wordt van de import van fossiele brandstoffen uit 'niet-vrije landen'. Hij zou in Europees verband afspraken willen maken met landen die tegen lage tarieven groene waterstof kunnen produceren.

BBB-Kamerlid Caroline van der Plas vroeg aandacht voor boeren die problemen ondervinden doordat ze de door hun opgewekte stroom niet kwijt kunnen op het elektriciteitsnet. Jetten ziet nog veel kansen voor zonne-energie op daken van stallen en andere bedrijven en wil lokale energieopwekking verder stimuleren. 'Zonne-energie is cruciaal in de energiemix. 'Zon op dak' is daarbij het uitgangspunt.'

De bewindsman noemt de netcapaciteit daarbij een van de grootste issues. Het kabinet is van plan de netbeheerders te helpen de grote investeringen te doen in het stroomnet die nodig zijn voor de energietransitie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer