Rusland en Belarus staken export goedkope kunstmest
Het Russische ministerie van Handel en Industrie heeft de kunstmestproducenten in het land aanbevolen de export tijdelijk stop te zetten. Dat betekent in de praktijk een exportverbod, op last van het Kremlin. Er zijn wel andere landen die kunstmest produceren en exporteren, maar die zijn aanmerkelijk duurder.
Belarus heeft als belangrijke leverancier van kalium voor de Europese Unie, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten de export van kunstmest ook stilgelegd. Dat doet het land omdat het geen toegang meer heeft tot de Oostzee-haven Klaipeda in het noordelijk buurland Litouwen.
Grote internationale containervervoerders als Maersk en Hapag-Lloyd besloten vorige week niet langer te varen op Russische havens. Maersk, dat containervervoersroutes exploiteert naar Sint-Petersburg en Kaliningrad in de Oostzee, Novorossiysk in de Zwarte Zee en Vladivostok en Vostochny aan de Russische oostkust, heeft alle containervervoer naar Rusland tijdelijk stopgezet.
Soja en granen
Het stilvallen van de Russische kunstmestexport treft niet alleen de Europese land- en tuinbouw, maar ook de wereldwijde handel in soja en granen. Brazilië, 's werelds grootste producent en exporteur van sojabonen en een belangrijke wereldwijde bron van mais, zal pas later dit jaar gaan planten. Het gebrek aan meststoffen zal daar echter een grote impact hebben.
Marktanalisten verwachten dat het Russische importverbod op kunstmest vooral effect zal hebben op Afrikaanse landen die de marktverstoring het minst kunnen betalen en minder toegang hebben tot alternatieven.
Grootste spelers
Rusland is een belangrijke producent van kalium-, fosfaat- en stikstofhoudende meststoffen. Het produceert meer dan 50 miljoen ton meststoffen per jaar, 13 procent van het wereldwijde totaal. Phosagro, Uralchem, Uralkali, Acron en Eurochem zijn de grootste spelers. Ze exporteren vooral naar Azië en Brazilië.
De EU-landen zijn afhankelijk van Rusland voor ongeveer 26 procent van hun ureumimport, 26 procent van hun fosfaatimport en 21 procent van hun potasimport. Brazilië is op dezelfde manier afhankelijk van Rusland, dat ongeveer 46 procent van de Braziliaanse kaliuminvoer, 20 procent van de ureuminvoer van het land en 13 procent van zijn fosfaatinvoer levert.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
-
Strautmann HK 3 Plus
Gebruikt, € 750
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Donderdag14° / 11°95 %
-
Vrijdag13° / 6°20 %
-
Zaterdag12° / 4°20 %